Fruktsmak

Fruktsmak

(fruktsmak, bärsmak)

Engelsk översättning fruit flavor, berry flavor

Fransk översättning saveur de fruits, saveur de baies

Italiensk översättning sapore di frutta, sapore di bacche

Tysk översättning Fruchtgeschmack, Beerengeschmack

Spansk översättning sabor a fruta, sabor a bayas

Frukters smak är blandning av grundsmakerna sötma, syra och beska (läs mer > Grund­smakerna). Därutöver påverkas vår smakupplevelse av 1000-tals aromer vilka ger frukt och annan mat nyanserad smak (läs mer > Lukt, doft, arom). Mest kännetecknade för frukt är mängden och förhållandet mellan sötma och syra i fruktköttet. Nedan redovisas fruktens sötma i förhållande till syra. Till exempel får druvor ett mycket högt relationstal (80) eftersom syran i frukten är låg i förhållande till sötman. Omvänt får lime mycket lågt relationstal (0,1) tack vare mycket hög andel syra. Torkade dadlar har mycket hög sockerhalt (60%) och ingen syra. Beska förekommer också vilket vanligtvis finns i fruktskal.

 


Källa: Harold McGee, On food and Cooking

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11