Sevillaapelsin
(sevillaapelsin = bitter-sur klassisk marmeladapelsin)
Latin: Citrus aurantium
seville orange, bigarade orange = classic bitter-sour marmalade orange
orange de séville, bigaradier, oarange amer = orange douce-amère classique de marmelade
arancio siviglia = arance amare classica di marmellata
Sevilla Orange = klassische bittersäuerliche Marmeladeapfelsine
sevilla naranja = naranja agridulce clásica de mermelada
Sevillaapelsin är en bitter-sur apelsin, en sortvariant av pomerans (se dito) som fått sitt namn efter staden Sevilla i södra Spanien . Apelsinen introducerades från Asien i Sevilla på 1100-talet. Frukten är en symbol för staden som har mer än 14.000 träd som kantar Sevillas gator. Se film, klicka på "euronews" under bilden ovan.
- Kategori: Storcitrus. Läs mer > Om citrusfrukter.
- Ursprung: Sevilla Spanien med anor från Asien.
- Form, vikt: Liten till medelstor, rund vanligen 7-8 centimeter. Vikt 100-200 gram per styck.
- Skal/färg: Tjockt gul-orange. Gropig struktur. Blommig lätt syrlig arom. Det vita inre skalet är svampigt och bittert.
- Fruktkött: Saftigt, gul-orange och kärnrik.
- Mognad: Vinter och tidig vår.
- Smak: Tydligt bitter-sur.
- Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butik.
- Förvaring: Helst svalt 10-15°C, hållbar upp till en månad. Cirka 1 vecka i rumstemperatur.
SÅ ANVÄNDS SEVILLAAPELSINApelsinen är för bittersur i smaken att ätas som frukt. Används främst till marmelad, klassisk till engelsk marmelad), eller på annat sätt för smaksättning av maträtt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10