Dangyuja
(dangyuja = koreansk pomelofrukt)
dangyuja = Korean pomelo fruit
dangyuja = fruit de pomélo coréen
dangyuja = pomelo coreano
Dangyuja = Koreanische Pumelo
dangyuja = fruta de pomelo coreano
Dangyuja är en citrusfrukt från Sydkoreas största ö Jeju. Den är till utseende och smak snarlik den sydostasiatiska citrusen yuzu (se dito), men biologiskt en variant av pomelo (se dito). Det vintergröna trädet blir runt 6 meter högt är försett med stora taggar läderartade blad. Frukten är cirka 10-12 centimeter lång och väger 300-500 gram. Färgen varierar från gulorange till mörkgul när den mognar i december. Skalet är tjockt, något bittert och rikt doftande. Smaken är syrligt med unik doft. Se film, klicka på "Ole Mountain Wildflowers" under bilden.
SÅ ANVÄNDS DANGYUJADangyuja äts inte som frukt även om både skal och fruktkött är ätbart när det torkats eller kokats. Frukten används främst till dangyuja-te. Skal bevaras i socker som sedan blandas med vatten. Drycken anses förebygga och bota förkylning. En annan variant är att blanda fruktkött med honung till en slags sirap som används som sådan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11