Produktion bär

Produktion bär

Världsproduktionen av bär blev totalt 17 miljoner ton år 2020, vilket kan jämföras med produktionen av päron 23 Mton. Jordgubbar svarade för drygt hälften och körsbär för 1/4-del. En ökning med 286% sedan 1970 (världens befolkning +111%). 38% produceras i Asien (Kina 20%), 30% i Europa (Ryssland 7%) och 26% i Amerika (USA 15%). Läs mer > Om frukt och bär. 
  • Jordgubbar närmare 9 miljoner ton år 2020. En ökning med drygt 600% sedan 1970. Kina är största producentland med en marknadsandel på 38% följt av USA med 23%. Läs mer > Jordgubbar.
  • Körsbär drygt 4 miljoner ton, varav 2/3-delar sötkörsbär och 1/3-del surkörsbär. Största producentland är Turkiet med en marknadsandel på 22% följt av USA 9%, Iran och Ryssland vardera 7%, samt Chile 6%. Läs mer > Körsbär.
  • Blåbär 0,85 miljoner ton år 2020, en ökning med 1300% sedan 1970 vilket orsakas av utvecklingen av så kallade amerikanska blåbär. Största producentland är USA med en marknadsandel på 35%, följt av Peru 21% och Kanada 17%. Läs mer > Blåbär.
  • Hallon 0.9 miljoner ton år 2020, en ökning med 350% sedan 1970. Största producentland Ryssland med en marknadsandel på 20% följt av Mexiko med 16%. 
  • Tranbär närmare 0,7 miljoner ton år 2020, en ökning med 560% sedan 1970. Största producentland är USA svarande för drygt hälften av världsproduktionen. Läs mer > Tranbär.
  • Vinbär närmare 0.7 miljoner ton, en ökning med 94% sedan 1970, Största producentland är Ryssland  svarande för 2/3-delar av världsproduktionen. Läs mer > Vinbär.
  • Krusbär producerades med blygsamma 0,08 miljoner ton år 2020, en minskning med 53% sedan 1970. Största producentland är Ryssland svarande för 87% av världsmarknaden. Läs mer > Krusbär.
  • Övriga bär inkluderar till exempel lingon.


Siffrorna är officiell produktionsstatistik. Därvid ingår inte viss lokal handel och självhushållning. 
Källa: FOASTAT 2020, analys Krister Hanner Kunskapskokboken

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10