Nektariner
(1. nektarinträd 2. nektarin, aprikosplommon)
Latin: Prunus persica var. nucipersica
1. nectarine tree 2. nectarine, shaved peach, fuzzless peach, peacherines
1. nectarinier, brugnonier 2. nectarine, brugnon
1. albero di nettarine 2. pescanoce, pesca nettarina, pesca noce, nocepesca
1. Nektarinenbaum 2. Nektarine
1. árbol de nectarina 2. nectarina, pelón, pavía
Nektarin (nektar = honungsdryck) är biologiskt en variant av arten persika (läs mer > Persikor). Nektariner har liksom persika sitt ursprung från Kina. Frukten uppstår emellanåt som naturlig mutation i persikoträdets blomknoppar (eng. bud sports). Till skillnad från persika är skalet slätt och blankt, saknar ludd. Avsaknaden av ludd gör att nektarin kan upplevas vara rödare än persikor. Fruktköttet är gult (lilla bilden ovan) eller vitt (se filmen, klicka på "daleysfr" under bilden ovan). Smaken är fyllig och frisk, ofta intensivare än persikans.
Peacherines är en sortvariant av nektarin som odlas i Australien och Nya Zeeland. Sägs ibland vara en korsning mellan persika och nektarin, men eftersom de är samma art så kan det inte vara en riktig korsning (hybrid). Fruktköttet är vanligtvis gult, men vita varianter finns också. Mognar på södra halvklotet i februari och mars.
Odla: Nektariner odlas som persika men frukten är mer ansatt från insekter och sjukdomar för att frukten saknar persikans skyddande ludd. Avsaknaden av ludd gör också frukten mer stötkänslig. Läs mer > Persika.
SÅ ANVÄNDS NEKTARINNektariner används på samma sätt som persikor. Passar bäst att ätas naturell som snacks, i en fruktsallad eller dessert. I Italien skär man dem i tunna skivor och slår lite vitt vin över.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09