(Lyktörtssläktet, tomatillo, tomatilla = en större grön variant av kapkrusbär)
Latin: Physalis 1. Physalis philadelphica 2. Physalis ixocarpa
tomatillos, Mexikan husk tomato, Mexican groundcherry = larger green-purple varieties of Cap gooseberry
tomatilles = grandes vert-violet variétés de groseille du cap
tomatillos = grandi verde-viola varietà di alchechengio peruviano
Tomatillo = größere grün-violette Stachelbeersorten
tomate de cáscara, de fresadillas, farolito, tomatillo, miltomate, tomate verde = grandes verde-púrpura variedades de aguaymanto
Lyktörtssläktet (Physalis = blåsa t.ex. urinblåsa) är ett släkte med ett 80-tal arter tillhörande familj potatisväxter (läs mer > Matbiologi grönsaker). De har sitt ursprung i tropiska och subtropiska Amerika varav runt 50 är hemmahörande i Mexiko. Utmärkande för släktet är att frukten är helt eller delvis omsluten av en pappersliknade hölje (calyx). Arterna är nära släkt med tomater, med likartat växtsätt upp till 3 meter höga och frukt med liknande struktur men är mindre och har fastare fruktkött. I släkten ingår bland annat Kapkrusbär (se dito) och några arter som benämns tomatillo vilka ofta förväxlas med varandra och med Tomarillo som är en art i ett annat släkte (se dito). Odling av tomatillos har en längre historia än odlingen av tomater. Tomatillos benämns ofta "tomat" till exempel husk tomatoes men är mindre än tomater och större än kapkrusbär som ofta benämns körs-/bär till exempel husk cherries eller golden berries. Det finns flera sortvarianter med olika namn av arterna.
TOMATILLOS
Tomatillos är hemmahörande i Mexiko och Guatemalas högland med anor från de Andiska bergen i Sydamerika, varifrån den spritts till karibiska övärlden, södra Sydamerika och till andra länder som Indien, Kenya, Sydafrika och Australien. Det är en buskartad rankig ört 15-60 centimeter hög, vanligen styvare än tomatplantor, med delvis nedliggande stjälk som kan rota sig. Blommorna kan vara ljusgula, ljusgröna vita eller lila. Liksom kapkrusbär utvecklas frukten inuti ett uppblåst foder som spräcks sönder vid mognad. Se film, klicka på "California Gardening" under bilden ovan.
SÅ ANVÄNDS TOMATILLO
Tomatillo kan ätas rå och användas till exempel i sallader eller puread liknande guacamole. Ofta tillagad som ingrediens i såser, stuvningar och grytor. Smaken förstärks när den bakas eller rostas i ugn. Halten av pektin är hög varför frukten lämpar sig till att koka marmelad. Tomatillo används flitigt i det mexikanska och thailändska köken.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-02