(mungobönor, zanzibarärt)
Latin: 1. Vigna radiata ssp. radita2. Vigna mungo
1. mung bean, green gram 2. black gram, urad dal
1. haricot mungo, ambérique verte 2. haricot urd
1. fagiolo indiano verde, fagiolo mungo verde 2. fagiolo indiano nero o fagiolo mungo nero
1. Mungbohne, Jerusalembohne, Lunjabohne 2. schwarze Mungobohne
1. judías mungo, soja verde 2. judía de Urd
Mungbönor: Det finns mungböna och det finns vinga mongo, två skilda arter i släkte vignabönor som ofta förväxlas med varandra. Vi har valt att beskriva båda här.
Grön mungböna (Vigna radiata) är hemmahörande i Indien varifrån den fått stor spridning till Kina och andra varma länder. Det finns två vilda och en odlad (ssp. radita) underart. Det är en buskböna som blir 30-150 centimeter hög. Baljorna är 4-10 centimeter långa med 7-20 små frön som är gröna med gul navelfläck. Omfattande odling av mungbönor sker i Asien från Myanmar till Sydost- och Ostasien.
Svart mungböna (Vigna mungo) är också hemmahörande i Indien. Odlas i stor omfattning i södra Indien, norra Bangladesh och i Nepal. Har spritts till andra tropiska områden som Myanmar, Fiji, Afrika, Mauritius och Karibien. Det är en buskböna 30-100 centimeter hög. Baljorna är 4-6 centimeter långa innehållande små svarta frön (insidan är vit). I Indien är den svarta mungbönan mer uppskattad än sin gröna variant.
Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. Mungbönan är mer lättsmält än trädgårdsbönor med ringa gasbildning (läs mer > Om bönor). Mungbönor är en viktig proteinkälla i länder med låg köttkonsumtion och stor andel vegetarianers.
SÅ ANVÄNDS MUNGBÖNOR
Mungbönor används hela, delade eller skalade. Bönorna mals till mjöl som används till nudlar (glasnudlar), bröd och kakor. De är särskilt populära groddade. Bönorna används i sallader, wokrätter, soppor, grytor och gratänger. I Europa och Amerika används de främst som färska böngroddar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07