(cannellinibönor, vita kidneybönor)
Latin: Phaseolus vulgaris
white kidney beans, cannellini beans
haricots cannellini
fagioli cannellini
Cannellinibohnen
frijoles cannellini
Cannellinibönor (= vita kidneybönor) är biologiskt en sortvariant av trädgårdsböna (läs mer > Bönsläktet). Särskilt populära i Italien, främst i Toscana. Cannellini förekommer konserverad i tomatsås (läs mer > Baked beans). Se film, klicka på "Mumbai" under bilden ovan. Läs mer > Vita bönor.
Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen minskas vid blötläggning och av kokning. Läs mer > Om bönor.
SÅ ANVÄNDS CANNELLIONIBÖNOR
Cannellini är den mest använda bönan i Italien. Bönorna används i grytor, soppor, sallader, vegetariska biffar och pajer. Passar väl ihop med tomatsås. Klassisk i Chili con carne och den vegetariska varianten Chili sin carne. Överblivna kokta bönor värms eller kan stekas dagen efter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07