(borlottibönor)
Latin: Phaseolus vulgaris
cranberry beans, borlotti, roman bean
haricot borlotti, rose cocos
fagioli borlotto, borlotti, fagioli saluggia
Borlotti Bohnen
frijoles borlotti
Borlotto är biologiskt en sortvariant av trädgårdsböna (läs mer> Böna, trädgårdsböna). Härkomst från Colombia som "adopterats" och förädlats av Italien. Det finns olika varianter till exempel Saluggia som är en lokal sort. Borlotto är en böna med lång röd-beige balja som grånar vid mognad, när den torkar. Fröna är blekgula och rödspräckliga. Det rödspräckliga försvinner vid blötläggning i saltvatten och vid kokning. Vanligt förekommande som burkbönor. Se film, klicka på "Ali" under bilden ovan.
Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen minskas vid blötläggning och av kokning. Läs mer > Om bönor.
SÅ ANVÄNDS BORLOTTIBÖNOR
Borlottibönor används som andra bönor, i sallader, soppor, grytor, gratänger med mera. I Italien är det den mest populära bönan. Zuppa frantoiana är klassisk bönsoppa i Toscana (se dito recept). Bönorna är också omtyckta i Portugal, Grekland och Turkiet.
Så tillagas torkade bönor: