(svartkål, toskansk kål, palmkål, Så används svartkål)
Latin: Brassica oleracea (ssp. Acephala) var. palmifolia
lacinato kale, Tuscan kale, dinosaur kale, palm tree kale
chou toscan, chou noir
cavolo nero
Palmkohl, Schwarzkohl, Toskanischer Kohl
col negra, col lacinato, col rizaza toscana
Svartkål även kallat palmkål, är en variant i sortgrupp Acephala där även grönkål ingår. De båda varianterna är snarlika varandra, men svartkålets blad är mjukare och mer fritt hängande, därav namnet palmblad. Det är en variant med ursprung från Toscana i Italien. Där känd redan på 1700-talet. Benämns därför också toskansk kål eller italiensk kål. Den blir 0,5-1 meter hög med skrovliga, mörkt blå-gröna blad. Se film, klicka på "Charles" under bilden.
Hälsa: Vitamin- och mineralrik, halten av vitamin A är mycket hög. Full av fiber och antioxidanter.
VIKT & PORTIONSVIKT
Liksom grönkål växer svartkål i stora stånd med stora blad.
Portionsberäkning: Beräkna 125 gram repade (avrivna) råa svartkålsblad per portion om serverad som tillbehör, eller 165 gram grönkål med stjälk.
SÅ ANVÄNDS SVARTKÅL
Svartkål används och tillagas på samma sätt som grönkål (läs mer > Så tillagas bladkål). Finhackad kål kan ätas rå i sallader eller som smörgåspålägg, gärna med sötsyrliga tillbehör. Man kan med fördel blanchera (lättkoka) den för att mjuka upp den och minska den beska smaken. Smaksätts gärna i Toscana med ansjovis. Förekommer i soppor och stuvning. Bladen kan lättfräsas i olja i en panna tillsammans med lök och serveras som tillbehör till middagen eller ingå i en omelett. Se recept grönkål.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05