Potatislök
(potatislök, johanneslök = klassisk svensk lök, Så används potatislök)
Latin: Allium cepa var. aggregatum, Allium cepa var. ascalonicum
potato onion = classic Swedish onion
oignon pomme de terre = oignon suédois classique
cipolle patate = cipolla classica svedese
Kartoffelzwiebel = klassische schwedische Zwiebel
cebolla patata = cebolla sueca clásica
Potatislök är en klassisk nordisk lök, en sortvariant av kepalök (läs mer > Om lök, matlök). Liknar mycket en vanlig gul lök, men är närmare släkt med schalottenlök. Löken delar sig gärna på samma sätt som sin släkting. Blir oftast lite större än schalottenlök. Det finns flera olika sorter. Det är en klassisk lök med gammalt ursprung som förts från generation till generation av odlare.- Vikt: cirka 70 gram.
- Smak: Smakrik liknande schalottenlök, mildare än gul lök.
- Alternativ/säsong: Schalottenlök, silverlök eller annan matlök.
- Försäljning: Sällsynt förekommande i handeln. Frön kan köpas på internet eller i botaniska trädgårdar.
- Förvaras torrt och mörkt, lång hållbarhet. Skördad på sommaren håller sig i rumstemperatur till våren.
Odla: Lättodlad. Klyftor av löken planteras en och en med cirka 10 centimeters mellanrum. Kan planteras vår eller höst och tål kyla om den inte är alltför hård. Löken delar sig under uppväxten och skördas på sommar och höst när blasten börjar gulna och vissna. De blir inte stora men många. Den kallas potatislök för att när man sätter en lök får man många tillbaka. Låt löken torka med blasten kvar på torr plats. Lagras utan blast.SÅ ANVÄNDS POTATISLÖKPotatislök används som annan matlök (schalottenlök), som smaksättare av mat och som tillbehör. Dess måttliga storlek gör den extra lämplig hel i grytor, eller som tillbehör kokt eller stekt.© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05