Silverlök
(silverlök, rundlök, Så används silverlök)
Latin: Allium cepa
white onion
oignon blanc
cipolle bianche
weiße Zwiebel
weiße Zwiebel
Silverlök är en exklusiv sortvariant av kepalök (läs mer > Kepalök, matlök), Skalet är silverglänsande och fruktköttet är vitt. Se film, klicka på "Sky world" under bilden ovan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Vikt i butik: Silverlök säljs i en mindre variant cirka 70 gram och i en större cirka 150 gram.
- Smak: Rå är den en saftig, krispig med mycket mild lök.
- Alternativ: Salladslök, schalottenlök.
- Försäljning/säsong: Säljs färsk året om i butik. Svenskodlad från juli till februari. Mars-maj från Holland.
- Jämförpris: Högt tillbehörspris, cirka 75 kr/kg vilket är runt tre gånger mer än vad gul lök kostar per kilo. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
- Förvaras torrt och helst kallt i kylskåp +2 till +4°C och kan då lagras i flera månader. I rumstemperatur cirka 1 månad. Dvs kan sparas tills dess den börjat ruttna.
SÅ ANVÄNDS SILVERLÖK
Silverlök är tack vare sin milda smak utmärkt att konsumera rå till exempel i sallader, men lämpar sig inte att steka för att den blir för tam, föga aromatisk.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05