Matbiologi hummerliknande
(Hummerliknade arter 1. langustrar 2. humrar 3. havskräftor)
Latin: Pleocyemata, Nephropoidea 1. Palinuridae 2. Homarus 3. Nephrops
lobster-like species 1. spiny lobsters (crayfish, sea crayfish, crawfish) 2. lobsters 3. Norway lobsters
espèces ressemblant homard 1. langoustes 2. homards 3. langoustines
specie simili astici 1. aragosti 2. astici 3. scampi
Hummerartigen 1. Langusten 2. Hummern 3. Kaisergranaten
especie parecida langosta 1. langustas 2. bogavantes 3. cigalas
Langustrar, humrar och havskräftor är biologiskt hummerliknade arter som ingår i ordning Tiofotade kräftdjur (läs mer > Om kräftdjur). Langustrar bildar en egen familj, medan humrar och havskräftor är vardera släkten i samma familj. Tillsammans runt 200 arter inklusive utdöda. Endast ett 10-tal är speciellt intressant ur gastronomisk och ekonomisk synpunkt. Det råder ganska stor begreppsförvirring i olika länder där langust och hummer blandas ihop, langust kallas ibland skaldjur och havskräftor uppfattas emellanåt som kräftor eller en variant av räkor.
- Langustrar (Palinuridae) är en familj med 12 släkten och 60-talet arter. Förekommer mest på södra halvklotet och särskilt runt Australiens och Nya Zeelands kuster bland annat den största langusten Green rock lobster. På norra halvklotet i Västindien och i Europa. Läs mer > Langustrar.
- Humrar (Homarus) är ett släkte tillhörande familj Hummerliknade arter även kallat Humrar (Nephropoidea) med 8 arter varav 4 utdöda och två nu levande - Europeisk och Amerikansk hummer. De två är mycket lika varandra, det är främst boplatsen som skiljer dem åt. Läs mer > Humrar.
- Havskräftor (Nephrops) är ett släte i familj Hummerliknade arter. Det finns bara en nu levande art Norsk havskräfta, allmänt kallad Havskräfta. Den är alltså närmare släkt med hummer än kräfta trots namnet. Förekommer rikligt runt Island och utmed Norges kuster, väster om de brittiska öarna ner till Spaniens och Portugals kuster. I mindre omfattning även i Nordsjön, Kattegatt, i Bohuslän och i Medelhavet. Läs mer > Havskräftor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-02