Japansk räka
(1. äkta räkor 2. Japansk räka 3. räkpasta)
Latin: 1. Sergestoidea, Caridea, 2. Acetes, Acetes japonicus
1. true shrimps, caridean shrimps 2. Japanese shrimp 3. shrimp paste
1. vraies crevettes 2. Crevette japonaises 3. pâte de crevettes
1. gamberetti veri 2. Gamberetto giapponesi 3- pasta di gamberetti
1. echte Garnelen 2. Japanische Garnele 3, Garnelenpaste
1. camarones reales 2. Camarone japoneses 3. pasta de camarones
Sergestoidea (småräkor) är en av två överfamiljer räkor i ordning Tiofotade kräftdjur. Den andra överfamiljen är Penaeoidea (storräkor, läs mer > Räkor, jätteräkor). Småräkor är under 10 centimeter långa. Benämns också som grupp Caridea (Äkta räkor). Det är en mycket stor grupp med runt 2.500 arter som förekommer i alla hav, även i sötvatten. Småräkor lever strandnära och fiskas ibland från sandstränder med fångstnät till exempel utmed kusten utanför Bordeaux i Frankrike. Dessa kokas och äts hela med skal. Till småräkor räknas till exempel Vanlig tångräka och Hästräka som förekommer utmed svenska kuster, liksom den mest fiskade räkan Japansk räka.
Japansk räka (Acetes japonicus) är en liten räka tillhörande släkte Acetes i överfamilj Penaeoidea. Den blir max 2,5 centimeter lång. Ser ut som en spinkig blek vanlig räka. Trots sin anspråkslöshet är det den mest fiskad räkan i världen. Av räkan görs räkpasta (bild ovan). Räkan förekommer trots namnet från Japan hela vägen ner till norra Australien och utmed Indiska Oceanen ner till Madagaskar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-01