(Sockeralkoholer - erytritol, isomalt, laktitol, mannitol, maltitol, sorbitol, xylitol = sötningsmedel, björksocker)
Sugar alcohols - erythritol, isomalt, lactitol, mannitol, maltitol, sorbitol, xylitol = sweetene
Alcools de sucre - érythritol, isomalt, lactitol, mannitol, maltitol, sorbitol, xylitol = édulcorant
Alcoli di zucchero - eritritolo, isomalto, lattitolo, mannitolo, maltitolo, sorbitolo, xilitolo = dolcificante
Zuckeralkohole - Erythrit, Isomalt, Lactit, Mannit, Maltit, Sorbit, Xylit = Süßungsmittel
Alcoholes de azúcar: eritritol, isomalt, lactitol, manitol, maltitol, sorbitol, xilitol = edulcorante
Sockeralkoholer liknar sockerarter men där en syreatom som är dubbelbunden till en kolatom i sockermolekylen har ersatts med en syreatom och en väteatom OH. Sockeralkoholer betraktas som sötningsmedel och finns i växter och djur, men oftast i låga halter. Sockeralkoholer framställs också industriellt och används som konsistensgivare och sötningsmedel i livsmedel, till exempel sockerfria desserter, glass, sylt, frukostflingor och senap. De är i allmänhet något mindre söta än vanligt socker. Sockeralkoholer betraktas alla som livsmedelstillsatser. Läs mer > Syntetiska sötningsmedel.
Sockeralkoholer, sötma jämfört med sackaros (vanlgt socker):
Läs mer > Tillsatta sötningsmedel (och respektive E-nummer).
Hälsa: Sockeralkoholer, liksom vanligt socker, ger energi och är därför inget bra alternativ för diabetiker eller bantare. "Sockerfria" produkter får innehålla sockeralkoholer. En del av sockeralkoholerna betraktas som (mindre) skadliga för tänderna. Detta beror bland annat på att de inte sänker pH-värdet i munnen. Konsumtion av större mängder, särskilt av mannitol, laktitol och sorbitol och i viss utsträckning även maltitol och xylitol, kan ha laxerande effekt och ge viktminskning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10