(1, dadelsirap 2. dadelmarmelad)
1. date syrup, date honey, date molasses 2. date spread, marmelade
1. sirop de dattes, miel de dattes 2. confiture de dattes
1. jarabe de dátil, miel de dátil, almíbar de dátil 2. marmellata di dátil
1. Dattelsirup, Dattelhonig 2. Dattelmarmelade
1. jarabe de dátiles, miel de dátiles, melaza de dátiles 2. mermelada de dátiles
Dadelsirap är en mycket söt, trögflytande mörk sirap utvunnen ur dadlar med ursprung från Mellanöstern och den äldsta formen av sirap. Kallas också dadelhonung eller dadelmelass (läs mer om melass > Svart sirap). "Ett land som flödar av mjölk och honung" som anges i Moseboken 3:8 avser inte bihonung utan dadelhonung, det vill säga dadelsirap. En fastare form av dadelsirap används som marmelad. Läs mer > Sirap.
Hälsa: Dadelsirap är rik på glukos och fruktos. Ringa mängd sackaros. Högt GI-värde.
Framställning (källa FAO): Industriell framställning i dadelproducerande länder.
SÅ ANVÄNDS DADELSIRAP
Dadelsirap är det traditionella sötningsmedlet i Mellanöstern, Nordafrika och andra muslimska länder. Kan användas som annan sirap. Dock sällan brukad av andra utanför den muslimska världen, varken som sirap eller marmelad. Ingår som sås i maträtten aṣîdah, en mjölrätt modell klimp som äts på profetens födelsedag.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11