(fr. panade = förtjockningsdeg till kött- och fiskfärser med bröd, mjöl, ägg, potatis eller ris, 1. panade de pain 2. panade de farine 3. panade de frangipane 4. panade de pomme de terre 5. panade de riz)
fr. panade = thickening dough for minced meat and fish quenelles with bread, flour, eggs, potatoes or rice
panade = pâte à épaissir pour viande hachée et quenelles de poisson avec pain, farine, œufs, pommes de terre ou riz
fr. panade = pasta per addensare carne macinata e quenelle di pesce con pane, farina, uova, patate o riso
fr. panade = Teig andicken für Hackfleisch und Fischquenelles mit Brot, Mehl, Eiern, Kartoffeln oder Reis
fr. panade = masa espesa para carne picada y quenelles de pescado con pan, harina, huevos, patatas o arroz
Panad (fr. panade) är enligt Svenska Akademien en "deg eller tjock gröt beredd av vetebröd, eller mjöl kokat med vatten, buljong eller mjölk för att dryga ut färser eller göra dem lättare". I Frankrike "en blandning av smör, mjöl vatten eller mjölk som sjudes på svag värme". Begreppet sammanblandas ibland med "panering". Det finns olika varianter panad passande till olika färser enligt nedan. Panad har motsvarande funktion som mjölredning har för såser och soppor. Soupe panade ("panadsoppa") är varierande soppor, vanligtvis en brödsoppa (se dito recept). Chouxdeg är för övrigt en slags panad. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
PANAD TILL FÄRSER