(1. bageri, schweizerbagerier, pastejbagerier, bagarstuga, bakstuga, 2. bagare, bagerska, schweizerbagare, pastejbagare)
1 bakery, 2 baker
1 boulangerie 2 boulanger, boulangère
1 panetteria 2 panettiere, fornaio, fornaia
1 Bäckerei 2 Bäcker
1 panadería 2 panadero
Bageri är enligt Svenska Akademien kort och gott ett "företag som bedriver bakning" och en bagare är en "person som har till yrke eller åliggande att baka". Begreppet kommer från tyskans "bäckerei, bäcker" och härlett från begreppet "baka" (läs mer > baka, grädda).
Branschföreningen för bagare och konditorer heter Sveriges bagare & konditorer. Föreningen startades år 1900 och arbetar med marknadsföring, ekonomi, utbildning, kampanjer, tävlingar etcetera. Det finns cirka 15000 bagare och konditorer i Sverige. Antalet medlemmar är runt 500. Till föreningen hör också Brödinstitutet som startades 1957. Brödinstitutet är ett samarbetsorgan mellan myndigheter och brödbranschen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-03