(mandelkaka, mandelkakor, biskvi, mandelbiskvier, chokladbiskvier, tryffelbiskvier, Sarah Bernhardt-biskvi, biskvitårta, Om biskvier, ratafias, acýbadem kurabiyesi, tahinikakor)
almond biscuits, almond cookies
macaroons (l´ancienne)
amaretto, amaretti, biscotti mandorle
Mandelkexe
almendrados
Mandelkaka kan vara små centimeterstora runda kakor som i Sverige kallas mandelbiskvier, lite större mandelkakor modell italienska amaretto, mjuk kaka/tårta modell sockerkaka, eller mandelkaksbotten till bakelser och tårtor. Söks "mandelkaka" på internet får man mest träffar på mjuk kaka, men söker man på "mandelkakor" visas varianter av små mandelkakor. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Historia: Små mandelkakor bakades i italienska kloster på 700-talet, sannolikt med inspiration från arabvärlden. Namnet härlett från italienskans "maccherore" och dess venetianska motsvarighet "macarone" (= fin pasta). Katarina av Medicis kock medförde bakverket i Frankrike på 1500-talet när Katarina gifte sig med den franske kungen. Dock sägs det att de första i Frankrike bakats 791 av munkar i Cormery söder om Tours. Det finns ett flertal klassiska varianter mandelkakorna i franska städer. Den mest kända är Macarons de Nancy. Under Franska revolutionen gömde sig två karmelitiska nunnor hos en av stadens invånare. De specialiserande sig på marcroons enligt den helgonförklarade Teresa av`Ávilas anvisning att "mandlar var bra för flickor som inte äter kött". Nunnorna blev kända som "macronsystrarna". Dubbelvarianten med fyllning emellan tillkom i början av 1800-talet, medan den moderna makronen skapades i början på 1900-talet (läs mer > Om makroner, macarons).
Små mandelkakor, mandelbiskvier (fr. macaroons): Mandeldeg tillreds på finmald mandel eller mandelmjöl, socker och äggvita. Kan också bakas på mandelmassa blandat med äggvita. Minivarianter, 1 centimeter breda, kallas i Sverige för mandelbiskvi (se nedan). Motsvarigheten till mandelbiskvi i andra länder är alltså en mandelkaka. Degen används även till andra bakverk, till exempel till klassisk krokantårta (se dito recept). För att krångla till det ytterligare benämns mandelkaka på franska "macaroons", vilket inte är detsamma som de nutida krispiga, luftiga och färgglada 1900-talsbakverken som vi i Sverige kallar makroner eller macarons. För att skilja de båda varianterna åt i Frankrike benämns de macaroons l´ancienne (gammaldags) respektive macaroons parisienne.
Begreppet biskvi är exklusivt svenskt, härlett från franskans biscuit (= kaka) som i sin tur kommer från latinets biscotus ("gräddad två gånger"). Motsvarigheten finns inte i våra grannländer eller på andra språk och översätts i lexikon till "macaron" (= mandelkaka). Svenska Akademiens Ordbok om biskvi: "typ av bakverk som består av mandel, äggvita och socker, särskilt i form av mycket små kakor men även som ingrediens i större bakverk". Begreppet har funnits i Sverige sedan 1600-talet och har använts om skorpor, särskilt skeppsskorpor, men vanligen om små runda mandelkakor enligt Mathistorisk uppslagsbok. Dock också om kakor utan mandel, vill vi tillägga. I Vårt Hems Stora Kokbok 1933 kan man hitta kokos-, ägg-, choklad- och marängbiskvier utan mandel i degen. Det finns numera två slags biskvier i Sverige. Dels mandelbiskvier, dels "biskvi" med vilket en bakelse avses (se, nedan, läs mer > Om bakelser).
Varianter: Mandelkakor är klassiska kakor i länderna runt medelhavet där mandelträden växer och odlas. Till exempel italienska Amaretti och spanska Almendrados. I Grekland heter motsvarande kaka Ratafias och i Turkiet kallas de acýbadem kurabiyesi. Eftersom mandel är en dyr råvara ersätts mandelmjöl ofta av malt mjöl från andra fruktkärnor som aprikos, persika, vindruvor, sesamfrön (tahinikakor), med flera. Ibland också av andra billigare nötter som hasselnöt. Mandelkakor är också populära i Kina, särskilt som nyårskakor. Trots att USA är världens största producent av mandlar är mandelkakor inte särskilt vanligt förkommande i landet. Mandeln används där främst till "mandelmjölk" (läs mer > Mandeldryck) som man är storkonsument av.
Olika varianter mandelkakor:
SÅ BAKAS MANDELKAKOR, MANDELBISKVIER
Mandelkakor tillagas av mandel, socker och äggvita.
© Kunskapskokboken 2021-02