 
          
            Om langos
          
  
          
            (langos, krumplis lángos = friterat ungerskt flatbröd)
          
  
  
    
    
            
              
                 langos = fried Hungarian flatbread
                langos = fried Hungarian flatbread
              
             
    
    
            
              
                 langos = hongrois pain azyme frit
                langos = hongrois pain azyme frit
              
             
    
    
            
              
                 langos = ungherese pane azzimo fritto
                langos = ungherese pane azzimo fritto
              
             
    
    
            
              
                 Langos = frittierte ungarisches Fladenbrot
                Langos = frittierte ungarisches Fladenbrot
              
             
    
    
            
              
                 langos = húngaro pan ázimo frito
                langos = húngaro pan ázimo frito
              
             
    
            
  
  
          
Lángos (ung. láng = flamma) är ett friterat flatbröd som garneras med allehanda pålägg. Härkomst från Ungern och omtalas på tidigt 1400-tal. Ursprungligen bakades bröden på brödugnens stenläggning framför den öppna elden, därav det ungerska namnet. Serverades som frukostbröd. Det finns matlangos och efterrättslangos. Säljs som snabbmat på torg, busstationer, mässor och på andra offentliga platser. Det hålls också lágosfestivaler. Se film via länk nedan.
SÅ TILLAGAS LANGOS- Degen tillreds av vetemjöl, vatten/mjölk/gräddfil jäst och salt. Lite matolja och en anings socker kan ingå. Med potatismos i degen benämns rätten krumplis lángos (potatislangos). Se recept med film > Krumplis langos, ungerskt friterat bröd.
- Beredning: Ingredienserna blandas till en smidig deg och jäses.
- Gräddning: Degen friteras i oja 180°C i 3-4 minuter.
- Servering: Langos äts nygräddade med allehanda pålägg. I sin enklaste form endast gnuggad med vitlöksklyfta, eller tillsammans med vitlökssmör. Annat pålägg kan vara skinka eller korv, riven hårdost eller kvarg/mjukost/ostkräm (liptauer), grönsaker, svamp med mera. Som efterrätt eller mellanmål med sylt och florsocker.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-03