Tårtringar

Tårtringar

(tårtring, kakring, anslagsring)

Engelsk översättning tart ring, pastry ring, cake ring

Fransk översättning patisse anneau

Italiensk översättning anello per torta, anello pasticceria

Tysk översättning Tortenring, Kuchenring

Spansk översättning anillo tarta, anillo de pastelería

Tårtring (anslagsring på bagarspråk) behövs när man bakar fintårta i flera lager och i synnerhet om den fylls med rinnig smet, till exempel Tarte Bavarois som på bilden ovan (se dito recept). Då bygger man upp lager på lager i ringen. Innehållet får sedan stelna, vanligtvis i kylskåp. För att sedan lossa ringen utan att skada tårtan behöver ringen vanligtvis värmas upp, till exempel med en brännare, så att den lätt glider av.

Det finns tårtringar i olika storlekar att köpa. Även kvadratiska, retangulära och ställbara. Ibland med lös botten som kan fungera som serveringsfat och lock som förvaringsskydd. Till finbakelser av liknade slag kan man använda matringar (läs mer > matcylinder).

Anslagsring: Anslag säger bagaren när han menar tårtbotten. En anslagsring används sålunda när tårtbottnar bakas. Ringen ställs på plåt med bakplåtspapper. För att inte smeten skall fastna i ringen brukar den kläs in med bakplåtspapper eller smöras och bröas som en sockerkaksform.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09