Om hemlagat, husmanskost
(hemlagad, hemlagat, hembakat, husmanskost rustik mat)
homemade cooking, plain cooking = simple rustic food
fait ā la maison, comme ā la maison, ā la maison, ā la ménagčre, ā la bourgeoise = plats rustiques
fatti in casa = semplice cibo rustico
Hausmannskost = einfaches rustikales Essen
hecho en casa =comida rústica simple
Hemlagad (fr. fait ā la maison, maison = husets) är enligt Svenska Akademien något
som tillagats i hemmet. Förekommer ofta i restaurangsammanhang som epitet, karaktäriserande benämning om den typ av mat man lagar. Även restauranger har döps till "hemlagat". Att få samma mat som hemma är kanske inte det man söker när man går på restaurang, men innebörden är mer "god klassisk mat av enklare slag tillagat på traditionellt sätt". Snarlikt och ibland detsamma som det vi kallar "husmanskost". Hembakat är bröd som bakats traditionellt, till exempel i ett lokalt bageri, i motsats till industribakat bröd. Franskans "ā la maison" kan innebära "hemlagat" men också något som är speciellt för restaurangen till exempel vin ā la maison (huset vin) som då skall vara prisvärt och inte för dyrt. Jämför ā
la paysanne, se > På bondens vis.
Husmanskost (fr.
ā la bourgeoise = på borgerligt vis, ā la ménagčre = på husmors vis) är enkel, men god, rustik vardagsmat av goda råvaror, såsom oxbringa med rotmos, köttbullar, raggmunk, saftkräm på inhemsk frukt med mera. Härstammar från äldre tiders markegångstaxor i Sverige, som reglerade priserna på gästgiferier. Läs mer > Svensk kokkonst.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-07