shellfish butter
beurre de crustacés, beurre d´homard, beurre d´écrevisses, beurre de crevettes
burro ai frutti di mare
Schalentiere butter
mantequilla de mariscos
Skaldjurssmör (fr. beurre de crustacés) är ett slags aromsmör, ej att förväxla med det "smör" (underskalsfett) som sitter på insidan av huvudsköldarna på skaldjuren. Det finns hummersmör (fr. beurre d´homard), kräftsmör (beurre d´écrevisses) och räksmör (beurre de crevettes). Sådant smör förekommer konserverad, dock sällsynt i svenska butiker. Å andra sidan kan man själv tillreda skaldjurssmör på skaldjursrester. Skaldjurssmör är en variant av aromsmör (läs mer > Om rört smör, aromsmör).
SÅ TILLREDS SKALDJURSSMÖR
Latmasken blandar hackat skaldjurskött med rört smör och smaksätter med persilja, vitlök, tomatpuré, citron, saffran eller annat enligt eget behag. Gastronomen extraherar i stället smakerna ur skaldjursrester för att smaksätta smöret. Jämför skaldjursfond, se > Skaldjursbuljong, skaldjursfond.
SÅ ANVÄNDS SKALDJURSSMÖR
Skaldjurssmör passar som aromsmör på kanapéer, sandwich och rostat bröd. Kan användas för att avrunda såser och soppor. En klick på stekt kött och fisk fungerar som aromsmör och smält fungerar det som en smörsås.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10