(nötkräm, chokladkräm, hasselnötscrème, hasselnötsmassa, Nöt-Crème)
chocolate and nut spread, nut cream, nut paste
crème de chocolat et noisette, crème de noix, pâte de noix
crema di cioccolato e nocciole, crema di noci, pasta di noci, gianduja, Nutella
Schoko- und Nusscreme, Nusscreme, Nusspaste
crema de chocolate y nueces, crema de nueces, pasta de nueces
Nötkräm är choklad blandat med mixade eller finmalda nötter, vanligtvis hasselnötter som pressad till fin massa. Den italienska krämen Gianduja med cirka 30% hasselnötter är dess ursprung och förebilden till Nutella och nutida fina nougatkonfektyrer som gianduiotto med flera. En svensk variant är "Nöt-Crème" från Printzells, som är ett populärt barngodis i små förpackningar (18 gram). Till skillnad från jordnötssmör (se dito) innehåller nötkrämer låg andel nötter. Extra fin nötkräm använd som konfektyr benämner vi chokladnougat (läs mer > Om chokladnougat). Se recept klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Där finns bland annat recept > Hemlagad hasselnötskräm.
Nutella är ett registrerat italienskt varumärke för en nötkräm med inblandning av choklad. Ursprungligen var det en fast massa som skars i bitar för att läggas på brödet, men har med åren blivit krämigare. Från början benämndes varan Pasta Gianduja.
Nötmassa är en tjockare variant av nötkräm. Krossade/malda nötter blandas med lika del socker och lite vatten. Läs mer > Mandelmassa.
SÅ ANVÄNDS NÖTKRÄM
Nötkräm används som snacks, smörgåspålägg eller i och på bakverk (läs mer > Baknougat).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-06