(mjuk nougat, tysk nougat, wienernougat, nougatkonfektyr)
chocolate nougat, Viennese nougat
nougate de chocolat, nougat de viennese
torrone al cioccolato, gianduiotto
Nougat
turrón de chocolate, turrón de vienés
Ingredienser: Socker, choklad (kakaosmör/kakaomassa), mandel eller nötter, oftast hasselnötter. Fazer Wienernougat: Mandel eller hasselnötter, socker, vegetabiliskt fett (palm- och sheaolja), kokosmassa, vaniljarom.
Näring: Hög andel fett (40-45% varav ~15% är mättat fett) och dito socker (kolhydrater ~40%). Protein 8-10% och vatten 5-10%.
Historia: Chokladnougat har sitt ursprung i norditalienska Turin. Klassisk är chokladkrämen Gianduja med cirka 30% hasselnötter (bild överst i mitten). Krämen skapades runt 1800 under Napoleon regenttid i Turin. På grund av hans restriktioner av engelska handelsvaror rådde bland annat brist kakao, varvid en konditor vid namn Michele Prochet drygade ut chokladsmeten med malda hasselnötter. Namnet gianduja hämtat från en karnevals- och marionettfigur i Piemonte. Gianduja är förebilden till gianduiotto som utvecklades 1852 och Nutella (läs mer > Choklad- och nötkräm).
SÅ TILLAGAS MJUK FIN CHOKLADNOUGAT
Fin hemlagad mjuk nougat är i praktiken nötknäck som mixas fint med choklad och sedan stelnats. Den ursprungliga gianduja tillreddes av mörk choklad och var mer som en chokladkräm än en fin konfektyrvara. Nutida fin mjuk nougat bereds vanligen av mjölkchoklad. Se recept > Gianduja, hemlagad mjuk chokladnougat. Länk till film nedan.
En enklare variant är att blanda choklad med färdig nougat och mandel eller nötter. Se recept > Wienernougat, klassisk julgodis.
SÅ ANVÄNDS CHOKLADNOUGAT
Chokladnougat förekommer som konfektyr till exempel i varumärkena Guldnougat, eller som ingrediens till exempel i glassen Nogger eller i chokladkakan Dukat. Ingår som fyllning i praliner och andra bakverk.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-06