(bresaola, cecina de León, Bündnerfleisch, viande des Grisons, pastirma, bastirma, basturma )
air dried beef
boeuf séché
carne di manzo secca
getrocknetes Rindfleisch
carne de vaca seca
Lufttorkat kött är utöver skinka (läs mer > Skinka bearbetat) främst av nötkött. Annat kött som lufttorkas kan vara ren-, vilt-, får-, kamelkött med mera (läs mer > Så torkas kött, torkat kött. Hårdtorkat kött, se > Hårdtorkat snackskött). Lufttorkat nötkött betraktas som en delikatess och mest känd är italiensk bresaola. Se filmer via länk nedan.
Näring/hälsa: Magert, hälsosamt kött som inte rökts. Fetthalt 3-6%, protein 30-35%, vattenhalt runt 60%. Energi 150-185 Kcal/100g. Salthalt 3-4%. Innehåller nitrit.
Tillverkning: Temperatur och fuktighet är viktigt för att köttet inte skall förstöras under torkningen. Förr hängdes köttet att torka i taket, i visthusboden eller i grottor. Numera torkas köttet industriellt i klimatanläggningar. Under torkningen fermenteras köttet av inneboende mjölksyrebakterier och torkar ut (viktminskning upp till 50%). Smakerna förfinas och koncentreras. Köttet får en mörkröd till svart färg. Tillverkningen sker i två steg. Först en förberedande stabiliseringsprocess som bland annat innebär saltning av köttet och lagring i låg temperatur och reglerad fuktighet i cirka en vecka. Sedan sköljs kryddorna av och köttet torkas av, för att sedan lagras i sval temperatur under lång tid, vanligen 1-3 månader beroende köttstyckets storlek, men kan vara upp till ett år.
Vissa områden är mer lämpliga än andra, särskilt lågland intill bergsområden, där sval och torr luft strömmar ner från bergen. Norra Italien, delar av Spanien och bergstrakterna i Schweiz, har speciellt gynnsamma förhållander, vilket inneburit att dessa länder är de främsta producenterna av lufttorkat kött. Förekommer även i andra länder, till exempel i Turkiet.
Exempel på välkänt lufttorkat nötkött:
SÅ ANVÄNDS LUFTTORKAT NÖTKÖTT
Lufttorkat kött serveras kall i lövtunna skivor, som finare kött på smörgås eller sandwich, som förrätt eller enkelrätt modell carpacccio, som tapas, eller på smörgåsbordet. Pressad citron eller lime, samt olivolja och andra kryddor kan med fördel användas vid servering. Även riven eller skivad, lagrad parmesan kan passa till.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08