(kabanos, kabanosy, kabanosy z kurczaka, kabana, cabanos, cabanossi, cabanossy)
kabanos
kabanos
kabanos
Cabanossi
kabanos
Innehåll: Ursprungligen innehållande flera köttslag av gris, oxe, häst och fårkött, det vill säga vad man hade tillgång till, samt späck (~10%). Numera huvudsakligen fläskkött. Dagens original består av griskött, späck och kryddor. I Polen skiljer man på kryddig ("mild") och mycket kryddig ("het") kabanoss. Svenska kopior innehåller som regel potatismjöl och konserveringsmedel (E 250), stabiliseringsmedel (E 450) och antioxidationsmedel (E 300).
*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.
Näringsvärden kabanoss | Kötthalt | Kötthalt |
| |||||
några exempel | paketet | verklig ca | Kcal/100g | Protein | Fett | Kolhydrat | Salt | Vatten |
Kabanossi ölkorv (Krakus) | 171% | 98% | 476 | 27% | 40% | 2% | 4% | 27% |
Ölkorv (Ridderheims) | 159% | 95% | 450 | 27% | 36% | 2% | 4% | 31% |
Kabanoss (Gudruns) | 91% | 77% | 320 | 15% | 29% | 1% | 2% | 53% |
Kabanoss (Scan) | 90% | 77% | 280 | 14% | 24% | 3% | 2% | 57% |
Kabanoss smal (ICA) | 89% | 76% | 270 | 13% | 22% | 5% | 2% | 58% |
Kabanoss tjock (ICA) | 78% | 66% | 200 | 14% | 15% | 3% | 2% | 66% |
© Källa Kunskapskokboken 2019-07
Kommentar: Vad som utmärker en klassisk kabanos, är att den är köttrik, smal, hård eller halvhård och kryddig. Dessutom naturligt varmrökt (inte rökarom). Köttslag kan variera. Många av dagens kabanosser avviker i bemärkelsen att kötthalten mer liknar vanlig korv, är korttjocka, mjuka och mindre smakrika. Huruvida de tillagas på ett specifikt "tidskrävande sätt" är obekant. Garants "klassiska" kabanos är knappast klassisk för det är en tjock mjukare korv av mer finmalt kött. Viktväktarnas kabanoss har inga som helst likheter med originalet, vare sig till innehåll eller smak, utan är en ren namnstöld.
Hälsa, miljö: Korv är rikt på omättat fett som anses ohälsosamt. Miljömässigt äter svensken för mycket kött och korv. Korv är ofta fri från gluten, laktos, ägg, soja, mjölk och ärtprotein. Se innehållsförteckning. Kokt kött/korv anses hälsosammare än rökt och stekt.
SÅ ANVÄNDS KABANOSS
Som maträttskorv steks eller grillas kabanossen och serveras gärna med surkål till. Fungerar också bra i grytor. Hårt torkad äts den kall främst som snackskorv ("ölkorv"), drinktilltugg, eller till mellanmål. Korven har god hållbarhet och lämpar sig som friluftsmat.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05