Tabascopeppar är
en variant av chiliarten Flerårig spanskpeppar (se dito). Det är en liten vit-röd chili, ett par centimeter lång. Chilifrukten säljs inte i svenska butiker, men däremot sås av densamma. Tabasco är en delstat i södra Mexico, tillika ett registrerat varumärke för chilipepparsås (läs mer > Om chilisåser). Det finns olika varianter av tabascosåsen med varierande hetta (läs mer > Chilifrukters hetta och smak).
Tabasco® (registrerat varumärke) är en mycket het chilipepparsås, uppkallad efter den mexikanska delstaten Tabasco. Mr Edmond Mc Ilhenny uppfann kryddan 1868 på Avery Island i Louisiana, USA. Krossade pepparfrukter fermenteras (jäses) på ekkärl i tre år och blandas sedan med salt, ättika, socker med flera kryddor. Hemligt recept förstås. Det finns olika sorters Tabasco.
Det finns liknande fabrikat från Mexico, Kina och andra länder.
SÅ ANVÄNDS TABASCO
Tabasco används färsk eller som sås för smaksättning av mat och såser.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06