(lapskojs, förr lappsko, 1.Norge Lapskaus 2. Danmark Labskovs 3. Finland Lapskoussi 4. Estland Labs kaus 5. Litauern Labas kaušas)
lobscouse, scouse = classic nordic sailors dish of meat, potatoes and vegetables
lobscouse = plat de marin classique composé de viande, pommes de terre et légumes
lobscouse = classico piatto dei marinai nordici a base di carne, patate e verdure
Labskaus = klassisches nordisches Seemannsgericht aus Fleisch, Kartoffeln und Gemüse
lobscouse = plato clásico de marinero nórdico de carne, patatas y verduras
Lapskojs är historisk en sjömansrätt och numera husmanskost, vanligen tillredd av (saltat) kött, potatis och andra rotfrukter. Det finns många varianter med olika kött och ingredienser. Maträtten är har sitt ursprung från Nordsjöns och Östersjöns kustnära områden. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Historia: Begreppet uppstod sannolikt i Liverpool på engelska västkusten varifrån segelfartygen vanligen utgick på sina långresor på 1700-talet. Lobsource även kallad source omtalas första gången i skrift 1706 och 1707 av satirikern Edward Ward: "He has sent the Fellow that first invented Lobscouse to the Devil". Source är för övrigt en stadsdel i staden och kan avse en person från detta område. Den brittiska författaren Tobias Smolett spred kännedom om maträtten i flera böcker under andra hälften av århundradet. Att rätten innehåller kött i stället för fisk sammanhänger med att engelska sjömän på segelfartygens långresor hade rätt till viss del saltat fårkött i ransonen. Ursprungligen blandades köttet med "hardtacks" som är ett slags kex gjord av mjöl och vatten. Rätten kokades och mosades för att besättningen ofta hade ömmande tänder till följd av att de drabbats av skörbjugg i brist på C-vitamin. Lapskaus Boulevard (8th Avenue New York) var smeknamnet på det norsk-amerikanska gettot i stadsdelen Brooklyn på 1920-talet.