Produktion, konsumtion kyckling
(Världsproduktion höns och kyckling)
Produktionen av kyckling tog fart i början av 1960-talet i samband med frysta kycklingens introduktion. Dessförinnan betraktades kyckling som lyxmat (läs mer > Höns, kyckling). Produktionen tog fart i hela världen i en takt som varit 9 gånger snabbare än befolkningstillväxten. 2017 fanns det 23 miljoner tamhöns runt om i världen. 109 miljoner ton kött producerades, vilket utgör 90% av all tamfågelproduktion (läs mer > Produktion tamfågel) och 1/3-del av allt kött som produceras, fisk oräknat (läs mer > Köttproduktionen kött i världen). Kyckling är billigt kött att framställa och det som har lägst miljöpåverkan.
Ägg: De 23 miljoner hönsen i världen producerar en helsikes massa ägg och kycklingar. Totalt 1,5 miljarder ägg i världen. Läs mer > Produktion, konsumtion ägg.
Utvecklingen 1961-2017: Produktionen i världen har fullkomligt exploderat sedan 1960 i alla länder. Totalt +1343%, det vill säga 134 gånger mer 2017 än 1961. Produktionen per person från 2 kilo per person till 14 kilo. Lite lugnare i Nordamerika och Europa som "bara" ökat med 600%. Sverige +700%. Under senaste 10-årsperiod +35% (befolkning +11%).
Förbrukning Sverige: Efter en tids nedgång har produktionen av matfågel ökat kraftigt 2013-2017, till den högsta svenska nivån någonsin. Enligt Jordbruksverket producerades 159.000 ton matfågel (~kyckling) år 2017. Förbrukningen (produktion +import -export) var 233.000 ton. Förbrukning per invånare och år lika med 23 kg (2008 = 18 kg). Konsumtion se nedan.
Svensk import-export kyckling: Sverige är inte självförsörjande på kyckling. Svensk andel av förbrukningen var 68 % 2017 (2008 = 69%). Importen står för 40% av förbrukningen, främst från Danmark och Nederländerna (60%). Exporten av färsk, fryst och bearbetad kyckling utgör 13% av produktionen.
PRODUKTION HÖNS OCH KYCKLING
Det producerades 109 miljoner ton kycklingkött i världen 2017 (slaktvikt exkl. självhushåll). Största producenter, tillika största exportörer, var USA med 18% av världsmarknaden och Brasilien med 12%. Kina producerar lika mycket som Brasilien, men importerar dessutom kyckling från andra länder (se nedan). Europa sammantaget svarar för 17% av världens produktion, varav Ryssland mest.
|
|
|
|
Per person kilo |
Kyckling 2017 |
Milj ton | Andel | | Prod | Kons |
Nordamerika | 20 | 19% | | 56 | 31 |
varav USA 94% | 19 | 18% | | 59 (49) | 32 (27) |
och Kanada 6% | 1,2 | 1% | | 34 | 19 |
Mellanamerika | 5 | 5% | | 22 | 12 |
varav
Mexiko 65% | 3,2 | 3% | | 25 (31) | 14 (17) |
Dominikanska
Rep 7% | 0,3 | 0% | | 31 | 17 |
Guatemala
5% | 0,2 | 0% | | 14 | 8 |
Panama 4% | 0,2 | 0% | | 49 | 27 |
Honduras
4% | 0,2 | 0% | | 21 | 11 |
Nicaragua
3% | 0,1 | 0% | | 23 | 13 |
Sydamerika | 21 | 19% | | 49 | 27 |
varav
Brasilien 65% | 14 | 12% | | 65 (45) | 36 (25) |
och
Argentina 10% | 2,1 | 2% | | 48 | 26 |
Colombia
7% | 1,6 | 1% | | 32 | 18 |
Peru 7% | 1,5 | 1% | | 46 | 25 |
Chile 3% | 0,6 | 1% | | 35 | 19 |
Venezuela
3% | 0,6 | 1% | | 19 | 10 |
Asien | 38 | 35% | | 8 | 5 |
varav
Kina 34% | 13 | 12% | | 9 (9) | 5 (4,5) |
och
Indien 9% | 3,5 | 3% | | 3 | 1 |
Indonesien
6% | 2,3 | 2% | | 9 | 5 |
Turkiet
6% | 2,1 | 2% | | 26 | 15 |
Japan 6% | 2,2 | 2% | | 17 (26) | 10 (15) |
Iran 6% | 2,2 | 2% | | 27 | 15 |
Malaysia
4% | 1,6 | 2% | | 52 | 29 |
Thailand
4% | 1,6 | 1% | | 23 (21) | 13 (12) |
Myanmar
4% | 1,5 | 1% | | 28 | 15 |
Pakistan
3% | 1,3 | 1% | | 6 | 4 |
Filipinerna
3% | 1,2 | 1% | | 12 | 6 |
Europa | 18 | 17% | | 25 | 13 |
varav Ryssland 24% | 4,4 | 4% | | 31 | 17 |
och Polen 12% | 2,1 | 2% | | 55 | 30 |
Spanien 7% | 1,3 | 1% | | 33 | 18 |
Ukraina 6
% | 1,2 | 1% | | 27 | 15 |
Frankrike 6% | 1,1 | 1% | | 17 | 9 |
Nederländerna 6% | 1,0 | 1% | | 61 | 33 |
Tyskland 6% | 1,0 | 1% | | 12 | 7 |
Italien 6% | 1,0 | 1% | | 17 | 9 |
Sverige 1% | 0,2 | 0,1% | | 15 (23) | 8 (13) |
Afrika totalt | 5 | 5% | | 4 | 2 |
varav
Sydafrika 30% | 1,7 | 2% | | 29 | 16 |
och
Egypten 18% | 1,0 | 1% | | 10 | 6 |
Marocko
13% | 0,7 | 1% | | 19 | 11 |
Algeriet
5% | 0,3 | 0% | | 6 | 3 |
Nigeria
4% | 0,2 | 0% | | 1 | 1 |
Oceanien | 1,5 | 1% | | 36 | 20 |
varav
Australien 83% | 1,2 | 1% | | 50 | 28 |
och Nya
Zeeland 15% | 0,2 | 0% | | 47 | 26 |
Totalt 2017 | 109 | 100% | | 14 | 8 |
Totalt 2008 | 81 |
|
|
|
|
Källa: FAOSTAT |
|
|
|
|
|
Kommentar: Höns är vanligt husdjur i fattigare områden. Självhushållet kan vara ganska stort, vilket inte medräknas i den officiella statistiken.
KONSUMTION 2017
Beräkning av konsumtion är en komplicerad historia. Den metod som Jordbruksverket tillämpar är att multiplicera förbrukning slaktvikt (produktion +import -export) med 0,55 för att få fram "konsumentvikt" vilket är det som konsumenten köper (läs mer > Om kött). Därutöver försvinner den del som konsumenten putsar bort och kastar som matrester.
Tabellen: Vi saknar statistik på netto export -import för de flesta länderna. Vad "Prod" och "Kons" i tabellen egentligen visar, är ländernas produktion i förhållande till sin befolkning och är därför missvisande för ländernas inhemska konsumtion. Särskilt gäller detta för länder med stor andel export som Brasilien och USA (grönmarkerat i tabellen), liksom för länder med stor import som Japan och Sydkorea. På världsnivå blir produktion detsamma som konsumtion för att export och import tar ut varandra. Dock har vi export-importsiffror för några länder. För dessa anges konsumtionen inom parentes i tabellen.
Konsumtion i konsumentvikt (inköpsvikt) per person och år (siffror inom parentes i tabellen):
- Världen 8 kg per person och år.
- USA 27 kilo.
- Mexiko 17 kilo.
- Brasilien 25 kilo.
- Kina 4,5 kilo.
- Japan 15 kilo (importandel 52%).
- Thailand 12 kilo.
- EU 23 kilo (produktion 24 kg).
- Sverige 13 kilo.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02