Om stek, stekar
roast
rôti
arrosto
Braten
asado
Stek är en större köttbit av däggdjur (ko, gris, lamm, älg med flera), ofta en hel styckdel till exempel bogstek eller hel rostbiff. Man talar sällan om stekar avseende fågel eller fisk, även om det förekom förr till exempel "hönsstek". Stek används även som begrepp om tillagningssätt till exempel "surstek" och "grytstek", eller avseende maträtt som "slottsstek".
Enligt Svenska Akademiens ordlista är stek en "utskuret stycke kött som skall stekas" eller "
lår- eller ryggstycke för stekning, maträtt av stekt sådant kött". Alltså ett köttstycke avsett för stekning, vilket inbegriper grillning. Men den kan också "grytstekas", det vill säga bräseras.
Engelskans "steak" är en tjock skiva av "steken", som på engelska benämns "roast".
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09.