(kokosblomsocker, kokosnötssocker)
coconut sugar, coconut blossom sugar, gula melaka
sucre de noix de coco
zucchero di cocco
Kokoszucker
azúcar de coco
Kokossocker utvinns av kokospalmens sav, inte ur kokosnötterna vilket man kanske kunde tro. Läs mer > Kokosnötter.
Produktion: Blomställningen huggs av till en stump och plastdunkar hängs upp för att samla upp saven. Eftersom saven kommer från blomställningen kallas sockret även för coconut blossom sugar (kokosblomsocker). Uppsamlad sav silas för att bli av med flygfän och oönskade partiklar (se filmer via länk nedan). Därefter kokas saven helt enkelt ner till en trögflytande sockermassa, eller tills all vätska försvunnit och kristalliserat sig till pulver som siktas. Avslutningsvis torkas sockret ytterligare. Färgen kan vara alltifrån krämbeige till karamellbrun. Läs mer > Kokosnötter.
Hälsa: Liksom annat socker är kokossocker energirikt och består huvudsakligen av kolhydrater (> 90%), så kallade "tomma" kalorier som bör undvikas. Palmsocker av olika slag påstås ofta vara hälsosamt, men det finns inge vetenskapliga belägg för detta.
SÅ ANVÄNDS KOKOSSOCKER
Kokossocker är snarlik socker från olika palmsorter och används på samma sätt som annat socker. Används mycket i asiatisk matlagning och överallt där kokospalmen odlas.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03