(Så näringsberäknas stekt fläsk och bacon, Stekfläsk som lättsteks, Stekfläsk som knapersteks, Bacon som lättsteks, Bacon som knapersteks, Bacon rökt som lättsteks, Bacon rökt som knapersteks)
Stekfläsk och bacon tappar mycket av sitt fett och vatten när det steks. Portionsvikten och näringsvärden ändras väsentligt (om inte utrunnet fett konsumeras). Kockskolan har provlagat olika varumärken som lättstekts och knaperstekts. Näringsvärdena varierar för olika produkter, likaså resultatet när fläsket steks. För att kunna beakta stekeffekter i recept har Dietkokboken tagit fram normtal och speciella ingredienser. Se nedan. Här avses skivat rimmat eller rökt fläsk, i övrigt se > Fläsksida. Se recept > Klicka på "recept" till höger om bilden. Läs mer > Fläskkvalité och pris.Stekfläsk & bacon | Råvara | Lättstekt vara | Knaperstekt vara | |||||||||
Per 100 gram | Protein | Fett | Vatten | Kcal | Vikt | Fett | Vatten | Kcal | Vikt | Fett | Vatten | Kcal |
Scan stekfläsk | 13 | 28 | 56 | 300 | -36% | -8 | -28 | 230 | -56% | -12 | -44 | 194 |
ICA stekfläsk | 16 | 22 | 59 | 259 | -29% | -10 | -23 | 206 | -45% | -10 | -35 | 171 |
Pancetta import | 26 | 24 | 47 | 318 | -13% | -7 | -7 | 260 | -23% | -10 | -13 | 233 |
Scan rimmad bacon | 13 | 28 | 56 | 300 | -29% | -4 | -25 | 265 | -45% | -6 | -39 | 247 |
Tulip Bokvedsrökt bacon | 14 | 28 | 55 | 304 | -43% | -6 | -37 | 251 | -62% | -14 | -48 | 181 |
ICA alspånsrökt bacon | 16 | 38 | 43 | 401 | -45% | -15 | -30 | 268 | -60% | -20 | -40 | 224 |
Kommentar: Resultaten varierar stort beroende på varans näringssammansättning, stekhetta och stektid. Lättstekt fläsk och bacon tappar ungefär 1/3-del av vikten, knaperstekt cirka hälften. Fettredution för stekfläsk när knaperstekt är runt 50%, vattenhalten minskar med cirka 2/3-delar. Men spridningen är stor. Vattenhalten i knaperstekt bacon kan reduceras till 10%. Att i recept beakta förändringarna i varje enskilt fall låter sig knappast göras och är mycket tidskrävande. Därför har Dietkokboken utvecklat speciella ingredienser (enligt nedan) baserat på normtal för standardvaror (mest köpta). Används nedan angivna "ingredienser" får man hyggligt medelvärde för stekt fläsk och bacon avseende portionsvikt och näringsvärde. Önskas tydlig röksmak väljs "Bacon rökt".
För rättviasande vikt- och näringsvärden i recept: Välj ettdera av nedan angivna ingredienser. Ange råvikt och markera tillagningssätt "Steks". Gäller standardvaror (mest sålda). Dessa varor omfattar bara de viktigaste näringsvärdena, inte de 52 som SLV redovisar. Välj inte "Stekfläsk som knaperstekts" och "Bacon som knaperstekts" vilka avser färdigstekta varor enligt SLV. Gör man det måste man ange vikten när färdigstekt.
Allmänt om fettreduktion: När man steker varor sker mer eller mindre vatten- och fettreduktion. Vid stekning av skivat fläsk och bacon är det mer. Generellt beaktas alltid vattenreduktion (och vattenupptag) för alla varor automatiskt i systemet, men inte fettreduktion. Dietkokboken gör detta i sina recept när fettförändringen är väsentlig. Läs mer > Fettreduktion och fettupptag. Ett annat område med väsentligt fettupptag är när man steker eller friterar panerad vara (läs mer > Näringsberäkning panering).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03