(1. olja in, fetta in, infetta, smörja in med olja 2. avfetta, avfettning, Så avfettas buljonger, såser, steksky, soppor)
1. grease, smear 2. degrease
1. graisser, huiler 2. dégraisser
1. ingrassare 2. sgrassare
1. ölen, einfetten 2. entfetten
1. engrasar 2. desengrase
Olja in, fetta in (fr. graisser, huiler) = smörja något med olja eller annat fett, till exempel en stekpanna eller en köttbit.
Avfetta (fr. dégraisser) = ta bort fett. Avfettning kan avse att skära bort hudfett och annan ansamlad fettmassa, eller att ta bort fett i en vätska. Ibland vill man ta tillvara på fettet, som när man skummar av grädden från stillastående råmjölk. I andra fall vill man bli av med fettet i buljonger, såser, steksky och soppor. Avsikten är att renodla smakerna i anrättningen, fettet vill man bli av med. När en fettrik vätska får stå en stund flyter fettet upp till ytan och kan tas bort. Ibland sägs att man "skummar av", men detta begrepp avser egentligen när man tar bort uppflytande partiklar i kokande vätska (läs mer > Skum, skumma av).
SÅ AVFETTAR MAN
Avfetta kan man göra på två sätt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02