Makaroner

Makaroner

(Armbågsmakaroni: chifferi, cornetti rigati, lumache, lumaconi, pipe rigate, Korthuggen makaroni: Anelloni, calamarata, calamaretti, pite regate, Snabbmakaroner: Idealmakaroner, gammaldags Idealmakaroner)

Engelsk översättning macaroni

Fransk översättning macaronis

Italiensk översättning maccheroni, maccheronata

Tysk översättning Makkaroni

Spansk översättning macarrones

Makaroner (ita. maccheroni, maccheronata = uppsluppen måltid) är kort rörpasta tillverkade av vetemjöl och vatten. Det finns många olika varianter, varav den "svenska modellen" är en (bild ovan). Namnet maccheroni tros komma från grekiskans "makaria", en slags kornbuljong som offrades till de döda (grek. makares = välsignade död). En annan förklaring är att det kommer från "maccare" i betydelsen slå/krossa.

  • Form och vikt: Det finns raka, lätt böjda, eller armbågsböjda (bild ovan), släta eller räfflade. Längd 0,5-5 cm. Se nedan. Torkade makaroner ökar i vikt drygt 3 gånger vid kokning. 2 dl torra = 100 gram.
  • Portionsvikt: Som tillbehör 75 gram torkade makaroner, vilket ger cirka 250 gram tillagad vikt. Som huvudingrediens 100-150 gram (= 325-500 gram tillagat), beroende på mängd övriga ingredienser.
  • Koktid: 5-10 minuter. Snabbmakaroner cirka 3 minuter. Se förpackning.
  • Smak: Mild. Snabbmakaroner menlös smak.
  • Alternativ vara: Annan rörpasta eller spagetti.
  • Försäljning: Torkade makaroner säljs allmänt i butik. Även fullkorn (it. integrali), ekologiska och snabbmakaroner. Glutenfria tillverkas av majsmjöl. Färska makaroner finns inte i svenska butiker.
  • JämförprisMycket lågt. Butikspris 10-30 kr/kg (tillagat 3-10 kr/kg). Gäller även fullkorn, ekologisk och snabbmakaroner. Glutenfria makaroner (av majs) är något dyrare, runt 50 kr/kg (~15 kr tillagat). Makaroner är något av det billigaste man kan äta. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Torkad pasta förvaras torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.

Italiensk klassisk maccheroni är vanligtvis korta, rakt avskurna släta cylindrar, cirka 5 centimeter långa och runt 7 mm tjocka, antingen raka eller böjda. De böjda brukar kallas armbågsmakaroner.

Armbågsmakaroner (it. gomito maccheroni): Chifferi, cornetti rigati, lumache, lumaconi och pipe är italienska "armbågsformade" maccheroni, liknande de svenska (bild ovan). Pipe rigate (it. pipa = tobakspipa, rigarte = räfflad) är små rörpasta som efterliknar piphuvuden, eller snarare ett kort pastarör med tillplattad ände.

Korthuggen maccheroni: Anelloni och ditalini är korthuggen rörpasta (~ 0,5 x 0,5 cm). Calamarata är större platta ringar, liknande bläckfiskringar (calamaro = en bläckfisk). Calamaretti dito fast mindre.

Snabbmakaroner (maccheroni pronto) är makaroner som förkokts och sedan torkats, vilket gör dem snabblagade för konsument (3 minuter). De tappar samtidig en del smak och kan karaktäriseras som menlösa. Idealmakaroner (Kungsörnens varumärke) är en klassisk svensk snabbmakaron från mitten av 1900-talet. På 50-talet fanns sådana i nästan varje hem, åtminstone hos barnfamiljerna. En variant "gammeldags Idealmakaroner" är avsedd till makaronilåda, pastagratäng, eller att användas till stuvade makaroner.


SÅ ANVÄNDS MAKARONER

Makaroner serveras kokt som tillbehör, till exempel till köttbullar eller korv. Även vanligt förekommande i gratänger. gratänger, lådor och stuvningar. Vanligt också i sallader.

Klassiska makaronirätter:

  • Makaronipudding (makaronigratäng) är klassisk svensk rätt i mitten av 1900-talet. Består av kokta makaroner, lök, strimlat kött eller korv som blandas med äggstanningssmet (ägg + mjölk), riven ost och som gratineras i ugn. Finskurna grönsaker och rotfrukter kan också ingå. Se recept > Makaronipudding, eller > Makaronigratäng.
  • Stuvade makaroner är klassisk barnmat från mitten 1900-tal. Det är makaroner kokta i mjölk till krämig såskonsistens. Lite lyxigare blev det om man gräddstuvade (läs mer > Stuva, stuvning). Till stuvningen serverades oftast stekta köttbullar eller stekt falukorv. Se recept > Stuvade makaroner.
  • Cornetti all´Ortolana är en klassisk vegetarisk pastarätt med de makaroniliknande cornetti och grönsaker. Ortolana di Assesi var en välsignad nunna på 1200-talet från Assesi, en ort/kommun i mellersta Italien. Se recept med samma namn.
  • Cornetti/pasta e ceci är en soppa av makaroner och kikärter. Se recept > Cornetti e ceci.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-02