(Armbågsmakaroni: chifferi, cornetti rigati, lumache, lumaconi, pipe rigate, Korthuggen makaroni: Anelloni, calamarata, calamaretti, pite regate, Snabbmakaroner: Idealmakaroner, gammaldags Idealmakaroner)
macaroni
macaronis
maccheroni, maccheronata
Makkaroni
macarrones
Makaroner (ita. maccheroni, maccheronata = uppsluppen måltid) är kort rörpasta tillverkade av vetemjöl och vatten. Det finns många olika varianter, varav den "svenska modellen" är en (bild ovan). Namnet maccheroni tros komma från grekiskans "makaria", en slags kornbuljong som offrades till de döda (grek. makares = välsignade död). En annan förklaring är att det kommer från "maccare" i betydelsen slå/krossa.
Italiensk klassisk maccheroni är vanligtvis korta, rakt avskurna släta cylindrar, cirka 5 centimeter långa och runt 7 mm tjocka, antingen raka eller böjda. De böjda brukar kallas armbågsmakaroner.
Armbågsmakaroner (it. gomito maccheroni): Chifferi, cornetti rigati, lumache, lumaconi och pipe är italienska "armbågsformade" maccheroni, liknande de svenska (bild ovan). Pipe rigate (it. pipa = tobakspipa, rigarte = räfflad) är små rörpasta som efterliknar piphuvuden, eller snarare ett kort pastarör med tillplattad ände.
Korthuggen maccheroni: Anelloni och ditalini är korthuggen rörpasta (~ 0,5 x 0,5 cm). Calamarata är större platta ringar, liknande bläckfiskringar (calamaro = en bläckfisk). Calamaretti dito fast mindre.
Snabbmakaroner (maccheroni pronto) är makaroner som förkokts och sedan torkats, vilket gör dem snabblagade för konsument (3 minuter). De tappar samtidig en del smak och kan karaktäriseras som menlösa. Idealmakaroner (Kungsörnens varumärke) är en klassisk svensk snabbmakaron från mitten av 1900-talet. På 50-talet fanns sådana i nästan varje hem, åtminstone hos barnfamiljerna. En variant "gammeldags Idealmakaroner" är avsedd till makaronilåda, pastagratäng, eller att användas till stuvade makaroner.
SÅ ANVÄNDS MAKARONER
Makaroner serveras kokt som tillbehör, till exempel till köttbullar eller korv. Även vanligt förekommande i gratänger. gratänger, lådor och stuvningar. Vanligt också i sallader.
Klassiska makaronirätter:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-02