Så tillverkas nudlar

Så tillverkas nudlar

Nudlar tillverkas traditionellt på följande sätt:

  1. Stärkelserikt mjöl blandas med vatten och knådas ordentligt till en seg massa.
  2. Degen plattas ut och skärs i en lång decimetertjock remsa, som läggs ner i cirklar i ett stort kärl/bunke.
  3. Därefter knådas/rullas "trossen" ut till ett tumtjockt "rep" som allteftersom lindas ner i ett annat stort kärl.
  4. Repet lindas mellan två fast sittande smala, meterlånga bambupinnar på en handsbredds avstånd från varandra. Repet klipps av. Upplindningen sker på nya pinnpar tills det är slut.
  5. Pinnparen hängs upp i ställning och stretchas genom att dra i den ena pinnen. Stretchningen upprepas flera gånger, till önskad tjocklek på nudlarna. Avståndet mellan pinnarna ökas från en decimeter till flera meter. Detta brukar ske utomhus där degen luftas.
  6. Därefter är degen klar för färsk konsumtion.

Man kan också tillverka nudlar bara med händerna. Se filmer via länkar nedan. Läs mer > Om nudlar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01