Så tillverkas nudlar
Nudlar tillverkas traditionellt på följande sätt:
- Stärkelserikt mjöl blandas med vatten och knådas ordentligt till en seg massa.
- Degen plattas ut och skärs i en lång decimetertjock remsa, som läggs ner i cirklar i ett stort kärl/bunke.
- Därefter knådas/rullas "trossen" ut till ett tumtjockt "rep" som allteftersom lindas ner i ett annat stort kärl.
- Repet lindas mellan två fast sittande smala, meterlånga bambupinnar på en handsbredds avstånd från varandra. Repet klipps av. Upplindningen sker på nya pinnpar tills det är slut.
- Pinnparen hängs upp i ställning och stretchas genom att dra i den ena pinnen. Stretchningen upprepas flera gånger, till önskad tjocklek på nudlarna. Avståndet mellan pinnarna ökas från en decimeter till flera meter. Detta brukar ske utomhus där degen luftas.
- Därefter är degen klar för färsk konsumtion.
Man kan också tillverka nudlar bara med händerna. Se filmer via länkar nedan. Läs mer > Om nudlar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01