Svart vitlök
black garlic = aged, fermented garlic
ail noir = ail vieilli, fermenté
aglio nero = aglio invecchiato, fermentato
schwarzer Knoblauch = gereifter, fermentierter Knoblauch
ajo negro = ajo añejo, fermentado
Svart vitlök är hel vitlök som torkats i svag fuktig värme (60-77
°C) i sex veckor eller längre, löken fermenteras (se film, klicka på SuperFoodEvolution under bilden ovan). Resultatet blir en dadelliknade, lätt klibbig svart vitlök med söt-sur smak, i filmen beskriven som en blandning mellan fikon, shiitake och balsamvinäger. Kan också liknas vid sojasås med karamelltoner. Vitlökens skarpa ettriga smak har försvunnit. Det är en uppskattad smaksättare i Asien, särskilt i Korea, Japan och Thailand. Sällsynt förekommande i övriga världen men kan hittas på internet och i asiatiska butiker.
Hälsa: Svart vitlök sägs ha olika enastående hälsofördelar (se filmen), vilket det inte finns vetenskapliga belägg för. I Kambodja anser man den vara penisförlängande och bör därvid ätas tidigt på morgonen före frukost. Kanske värt att prova?
SÅ ANVÄNDS SVART VITLÖKSvart vitlök används i form av klyftor eller pasta som smaksättare av grytor, soppor, marinader, såser, pastejer, potatismos med mera. Fungerar inte som en ersättare för vit vitlök. Den kan ätas rå som snacks eller i sallader. Hackad passar den till exempel i pastarätter och risotto, i aromsmör, till och med i glass.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05