(Portionsvikt = tillagad vikt, hög och låg portionsvikt, normalportion = 450 gram)
Portionsstorlek uppmärksammas sällan. Det slarvas mycket i recept, ibland är portionsmängden väldigt liten eller väldigt stor. Vad som är normal portionsmängd vet få. Dietkokboken är troligtvis ensam om att ha ett system som automatiskt räknar ut portionsstorleken för recept, som naturligtvis avser tillagad vikt. Hänsyn tas till svinn/puts och tillagningsmetod. Alla recept beräknas automatiskt inklusive medlemmarnas inlagda recept. Dietkokboken kontrollerar att alla recept (undantaget medlemsrecept) har rimliga portionsvikter och kalorimängder (läs mer > Kalorier recept).
Receptinläggning: För att få rätt portionsvikter, energi- och näringsvärden måste man göra följande.
HÖG OCH LÅG PORTIONSVIKT
Dietkokboken är sannolikt ensam om att veta vad normal portionsvikt är i recept. Våra recept representerar ganska väl vad svensken konsumerar och vad som anges i olika myndighetsrapporter. Vi samkör alla recept varvid vi kan konstatera följande för huvudrätter. En normal portionsvikt för en lunch eller middag är 400-500 gram (tillagad vikt). Soppor innehåller mycket vatten och har därför högre genomsnittsvikt. Medelvärde 600 gram (500-700). Huvudrätter under 300 gram och soppor under 500 gram är snarare en förrätt eller lätt måltid än en huvudrätt.
Huvudrätter | Soppor |
| ||
| Portion g | Antal | Portion g | Antal |
Mkt lågt | 200- | 14% | 400- | 10% |
Lågt | 300- | 27% | 500- | 22% |
Normal | 400- | 29% | 600- | 31% |
Högt | 500- | 19% | 700- | 15% |
Mkt högt | 600- | 11% | 800- | 22% |
Medelvärde | 450 | (400-500) | 600 | (550-650) |
Fördelning huvudrätter enligt Dietkokbokens receptdatabas 2016.
En normalportion ger ofta, men inte alltid, en rimlig energimängd för en genomsnittsperson att behålla energibalansen (bibehållen vikt). Läs mer > Dietmetoden.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03