(saltbakning, saltinbakning, saltbakad, saltinbakad)
baked in salt crust
cuit dans une croûte de sel
cotto in crosta di sale
in Salzkruste gebacken
horneado en costra de sal
Saltinbakning innebär att klä in en vara med ett tjockt, fast salttäcke innan tillagning. Begreppet "saltbakad" används ibland för mer eller mindre saltad vara, eller vara som bakas på saltbädd i ugn (baka = tillaga i torr värme utan fett, läs mer > baka, grädda). Man saltinbakar främst känsliga större varor som hel fisk eller hel kyckling. Saltlagret ger en skyddande skorpa som leder värme, men skyddar mot alltför hård värme och uttorkning. Poängen med inbakning är alltså att få en saftigare och smakrikare vara. Att baka på saltbädd gör man för att skydda undersidan för alltför hård undervärme, till exempel när man rostar kastanjer (se recept > Rostade kastanjer).
SÅ SALTINBAKAR MAN
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03