Druvgurka

Druvgurka

(frilandsgurka, västeråsgurka, Så används druvgurka)

Engelsk översättning gherkins

Italiensk översättning cetriolino

Druvgurka är det gemensamma namnet på mindre gurkor som främst används till inläggning. Form och färg varierar, men den i Sverige vanliga sorten har stora handflikiga blad och gula blommor. Frukterna är småknottriga, 8-25 centimeter långa och gröna eller gulvita till färgen. Gurkan kallas också "frilandsgurka" till skillnad från "drivhusgurkan", det vill säga slanggurka (läs mer > Slanggurka).

Västeråsgurka: Druvgurka är mest känd som "västeråsgurka". 1714 ödelades Västerås av en stor brand, som gav plats för odling av gurka. Gurkan blev mycket populär vilket bidrog till stadens återuppbyggnad. Sedan dess är Västerås "gurkstaden" i Sverige.

  • Vikt i butik: Inlagd runt 40 gram per styck.
  • Smak: Inlagd ättiksgurka = sötsur, inlagd saltgurka = salt.
  • Försäljning/säsong: Färsk druvgurka kan inte köpas i livsmedelsbutiker. Eventuellt kan den köpas av odlare under juli-september. Inlagd, konserverad druvgurka kan köpas året om.
  • Förvaring: Färsk druvgurka förvaras bäst vid +12°C i plastpåse. Optimal luftfuktighet 90-95%. Skadas av för hög eller för låg temperatur. Hållbar 1-2 veckor. Gurka är extra känsligt för ethylen, som påskyndar mogningsprocessen. Inlagd gurka har lång hållbarhet.

Utland: Mindre gurka modell druvgurka och minigurka modell kornichoner, brukar benämnas gherkin i England, cornichon i Frankrike, cetriolino i Italien och pepinillo i Spanien, men kan också avse gurka i allmänhet. Läs mer > Kornichon. 


SÅ ANVÄNDS DRUVGURKA

Druvgukor används främst till inläggningar av ättiks- eller saltgurka. Läs mer om minigurkor > Inlagd gurka.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02