(Så pannsteks hummer, så flamberas hummer)
Hummer är utmärkt gott att gratinera eller grilla. Vanligast är att tillaga "färsk" (=kokt) hummer, men bästa resultat får man om man använder rå (levande) sådan. Kokt hummer som återupphettas riskerar att bli seg. Man brukar inte pannsteka hummer annat än när man avser att flambera densamma. Poängen med att flambera är främst att utföra ett spektakel framför gästerna.
Andras recept: Vanligast är recept med färsk (kokt) hummer som gratineras i ugn 250°C i 5-10 minuter (2-20). Antingen gratineras halverad hummer täckt med en gräddig kräm smaksatt på olika sätt, till exempel med vitlök, persilja och andra örter, pepparrot, samt tryffel. Eller så hackas köttet och blandas med liknande kräm som återfylls i hummerskalet. I vartannat recept toppas anrättningen med riven hårdost. Standard vid utegrillning är halverad färsk (kokt) hummer som grillas 4-5 minuter på ryggsidan. Ovansidan/insidan brukar penslas med vitlöks- eller örtsmör som får smälta. Undantagsvis anges att grilla insidan. Portionsviken är generellt en halv hummer, vilket förmodas gälla som förrätt eller lätt måltid.
SÅ GRATINERAS HUMMER
Gratinerad hummer: Att gratinera hummer innebär att fylla hummerskalet av halverad hummer med hackat hummerkött som blandats med en smakrik, krämig sås, som vanligen toppas med riven ost. Man kan också lägga en smörkräm direkt på den delade hummern. Antingen låter man klorna vara kvar som de är, eller så hackar man även detta kött och lägger i skalet. Vanligtvis utgår man från en kokt hummer, men kan också vara av levande. Anrättningen gratineras i het ugn och serveras direkt.
Gratängsmör t.ex. vitlökssmör per 4 halva humrar: 250 gram rumsvarmt smör vispas samman med drygt 1 dl vispgrädde. Pressa och blanda in 2-3 vitlöksklyftor. Fördela smeten över hummerhalvorna.
SÅ GRILLAS HUMMER
Hummer grillas bäst halverad på utegrill och allra bäst är att grilla rå (levande) hummer. Färsk (kokt) hummer riskerar att bli seg. Se recept > Grillad hummer.
SÅ PANNSTEKS OCH FLAMBERAS HUMMER
Flambering görs i stekpanna. Poängen med att flambera är i första hand spektakulärt. Flamberingen ger inte köttet någon extra smakupplevelse i sig, som till exempel grillen ger, bortsett från spritsmaken. Flambering kan bara ske i mycket het panna med stekfett som smör eller olja. Läs mer > Flambera. Bäst är att använda rå (levande) hummer. Att återvärma kokt hummer är alltid ett problem för att den kan bli seg. Uppvärmningen måste då ske snabbt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-12