(datummärkning, Sista förbrukningsdag)
Bäst före datum på förpackningar anger till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Det som händer efter Bäst-före-datum är alltså att kvaliteten så småningom blir sämre. Men maten kan fortfarande vara fullt ätbar. Det är tillåtet att sälja livsmedel som passerat Bäst-före-datum under förutsättning att varan är tjänlig. Bäst-före-datum gäller vid obruten förpackning och om varan har förvarats på lämpligt sätt. Många konsumenter misstolkar datummärkningen och kastar fullt tjänliga varor. Positivt för hushållskassan är att handlarna brukar sänka priset kraftig (~50%) när datumet passerats.
Sista förbrukningsdag används på livsmedel som tillverkaren bedömer kan försämras snabbt och bli en hälsorisk. Det är den sista dag som tillverkaren går i god för att ett livsmedel kan ätas eller drickas utan fara för hälsan. Sista förbrukningsdag används exempelvis för färsk fisk, rå kyckling och köttfärs. Efter datumet råder försäljningsförbud. Ät inte varor som passerat Sista förbrukningsdag.
Bäst efter datum: På köttpaket kan man finna ett Bäst-efter-datum vilket innebär att köttet blir bäst om tillagat efter detta datum. Det sammanhänger med att köttet vakuummöras i sin förpackning och inte är färdigmörat innan denna dag. Läs mer > Möra kött.
Bild ovan: Av paketet framgår att det är bäst att tillaga köttet från den 22/2 till den 12/3. Som sig bör står det också att köttet skall förvaras vid högst +4°C. Kylan i detaljhandelns köttdiskar håller dessvärre alltför ofta en högre nivå runt 8°C, vilket förkortar hållbarheten. Kontrollera även kylan i ditt eget kylskåp, det är få privatkylskåp med så låg temperatur som +4°C. Många har en temperatur över 8°C och då gäller inga anvisningar.
Förvaring: Många gånger står det på förpackningen vad som är lämplig förvaring. Om till exempel temperaturen spelar roll för hur länge ett livsmedel håller ska det stå på förpackningen, exempelvis ”kylvara, förvaras vid högst +8 °C”. Ju kallare ett livsmedel förvaras desto längre håller det. Om man förvarar maten vid +4°C håller den betydligt längre än om den förvaras vid +8 °C. Bäst-före-dag gäller enligt anvisning och för obruten förpackning, men även en öppnad förpackning kan hålla efter Bäst-före-datum. Ett öppnat mjölkpaket som inte stått framme så länge i rumstemperatur kan till exempel hålla flera dagar efter Bäst-före-datum.
Lagstiftning: Alla förpackade livsmedel ska vara märkta med Bäst-före-dag, eller i vissa fall sista förbrukningsdag. Det finns undantag, till exempel behöver inte hela frukter och grönsaker märkas med hållbarhetstid. Det är alltid den som ansvarar för livsmedlet, oftast tillverkaren eller den som förpackar livsmedlet, som avgör vilken hållbarhet livsmedlet förväntas ha. Källa: Livsmedelsverket. Läs mer på deras hemsida.
Läs mer om förvaring och hållbarhet > se respektive vara.
Några allmänna råd:
Kunskapskokboken. Reviderat 2014-10