Laxfenor
(laxfenor, inkokta laxfenor, stekta laxfenor, rökta laxfenor)
salmon fins
nageoire de saumon
salmone pinna
Lachsflosse
salmón aleta
Laxfenororna togs förr om hand på olika sätt. Inget fick förfaras och köttet runt fenorna är extra fett- och smakrikt. En delikatess enligt många äldre personer som minns svunna tider. Laxfenor kan man fortfarande köpa hos fiskhandlare, ibland i vanlig butik (fryst).
SÅ ANVÄNDS LAXFENORInkokta laxfenor: Fenorna sköljs av och kokas in på samma sätt som inkokt lax. Förr användes även huvud, gälparti, ryggbenet och den tunna delen av buken. Serveras riktigt kalla med majonnäs, inlagd gurka eller annan kall sås. Passar på smörgåsbordet eller som en utmärkt vår- och sommarrätt, serverad med dillkokt färsk potatis. Läs mer > Om inkokning, aladåb.
Stekta laxfenor är en annan svensk klassiker. Fenorna doppas i uppvispat ägg och rullas sedan i ströbröd. Stek dem i smör och/eller olja. Låt rinna av på hushållspapper. Serveras varma eller kalla på smörgåsbordet, eller som rätt antingen med inlagd gurka och färsk potatis, eller med korintsås (läs mer Korinter).
Rökta laxfenor äts förslagsvis med kokt potatis, majonnäs eller annan god sås.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-08