(snitsel, sienerschnitsel, kalvschnitzel, fläskschnitzel, skinkschnitzel, kalkonschnitzel, kycklingschnitzel)
escalop, escallop, breaded escalope a) veal escalope b) pork escalope c) chicken escalope d) turkey escalope
escalope, escalope panée a) escalope de veau b) escalope de porc c) escalopes de poulet d) escalope de dinde
scaloppine, piccata, picatta, pichotta, 1. scaloppine di vitello 2. scaloppine di maiale 3. scaloppine tacchino
Schnitzel 1. Wienerschnitzel, Kalbsschnitzel 3. Putenschnitzel
escalope 1. escalope de ternera 2. escalope de cerdo 3. escalope de pavo
Schnitzel (fr. escalope, ita. piccata) är en tunn skiva stekt kött, vanligtvis 0,5-1 centimeter tjock. Klassiskt av kalvkött, men kan också vara av annat kött som nöt, fläsk och fågel, även av fisk. Begreppet från tyskans "schneiden/schnitzen" = skära, "schnitte" = skiva. Italiensk piccata och fransk escalope har samma innebörd. I Sverige uppfattas ofta schnitzel synonymt med en panerad skiva kött, men innebär egentligen bara en tunn skiva kött. Nedan några välkända schnitzelrätter. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-04