Stafva Covré
Stafva Covré är en svensk vitmögelost av komjölk från Gotland som efterliknar klassisk fårost.
- Osttyp: Vitmögelost av komjölk.
- Ursprung: Stafva Gårdsmejeri, Gotland, Sverige.
- Tillverkning:
- Form: Cylindrisk.
- Användning: Som dessertost.
- Passande dryck:
- Ytskikt: Benvitt, fint vitmögelskikt.
- Ytmogning: Vitmögelkultur.
- Snittyta: Benvit.
- Konsistens: Halvmjuk och krämig. Kan ha fastare, lite smulig kärna.
- Smak: Pikant smak med viss syrlighet påminnande om chevré, men utan getostkaraktär.
- Lagring: Mognadslagras 3 veckor i kyl.
- Fetthalt: 30%.
- Förvaring: 3-8°C.
- Kommentar: Stafva gård i Barlingbo socken har varit i familjen Von Corswants ägo i fem generationer. Det är dock först nu ost har börjat produceras. De tillverkar dessertostar i olika former av vitmögel och blåmögel, men också kittostar och hårdostar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01