Stafva vit
Stafva vit är svensk vitmögelost från Gotland.
- Osttyp: Vitmögelost av pastöriserad komjölk.
- Ursprung: Stafva Gårdsmejeri, Gotland, Sverige.
- Tillverkning:
- Form: Cylindrisk.
- Användning: Som dessertost.
- Passande dryck:
- Ytskikt: Benvitt mjukt skal av vitmögel.
- Ytmogning: Vitmögelskultur.
- Snittyta: Helvit.
- Konsistens: Mjukt krämig med viss kärna beroende av ålder.
- Smak: Mild med nöttoner.
- Lagring: 6 veckor till 2 månader i kylrum.
- Fetthalt: 30%.
- Förvaring: 3-8°C.
- Kommentar: Stafva gård i Barlingbo socken har varit i familjen Von Corswants ägo i fem generationer. Det är dock först nu ost har börjat produceras. De tillverkar dessertostar i olika former av vitmögel och blåmögel, men också kittostar och hårdostar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01