Manchego
(Spansk hårdost av fårmjölk, Spansk DOP-ost, pleita)
Queso Manchego, Manchego artesano
Manchego är en välkänd spansk ost från Kastiliens La Mancha söder om Madrid, omnämnd i Cervantes Don Quijote. Det är en ursprungsskyddad ost som i originalversionen bär en bild av den spanske ädle riddaren. På ostens baksida skall det finnas en kaseinplatta med "España, Denominación de Origen, MANCHEGO" följt av ett 5-siffrigt serienummer.
- Osttyp: Hårdost av pastöriserad fårmjölk från Manchegafår. Klassisk Manchego artesano ("hantverksmässig") är tillverkad av råmjölk.
- Ursprung: Utsedda delar av provinserna Albacete, Ciudad, Real, Cuenca och Toledo i Kastilien La Mancha, Spanien. Ursprungsskyddad av EU (DOP-ost). Läs mer > Ursprungsskydd EU.
- Tillverkning: Traditionell tillverkning sker av opastöriserad fårmjölk, medan industriellt tillverkad ost sker av pastöriserad fårmjölk.
- Form: Cylindrisk form med maximal höjd 12 cm och maximal diameter 22 cm, Vikt från 0,4 till 4 kg.
- Användning: Används i matlagning och som dessertost.
- Passande dryck:
- Ytskikt: Blekgul naturlig skorpa (industriell ost) eller gul-brun-svart (artisano). Karaktäristiskt zickzackmönster ("pleita"), ursprungligen tack vare pressning av ostmassan i flätade espartogräskorgar. Numera används mest fasta formar med liknade mönster på insidan. Reglerna tillåter att osten beläggs med paraffin, doppas i olivolja, eller behandlas med vissa genomskinliga ämnen, som inte får tas bort om osten saluföras som DOP-ost.
- Snittyta: Benvit till blekgul. Tät textur eller lätt grynpipig med många små, oregelbundet spridda hål.
- Konsistens: Fast, kompakt. Lätt grynig.
- Smak: Distinkt, lätt pikant och lätt syrlig. Typisk eftersmak av fårmjölk.
- Lagring: Minst 30 dagar för ostar upp till 1,5 kg. För övriga minst 60 dagar och högst 2 år.
- Fetthalt: Helfet ost, minst 31% fetthalt.
- Förvaring: Högst 10°C.
- Kommentar: Det finns många kopior tillverkade runtom i Spanien och även i andra länder.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01