(Italiensk filataost DOP klassad, Provolone del Monaco DOP, Provolone Valpadana DOP)
provolone = Italian filata cheese, DOP classified
provolone = pâte filée fromage italien, DOP classifié
provolone, provola = pasta filata DOP classificato
provolone = talienischer Knetkäse, DOP klassifizier
provolone, provoleta = pasta hilada queso italiano DOP clasificado
Provolone är den mest populära osten i södra Italien. Det är liksom mozzarella en filataost, men som inte äts färsk. Förekommer som dolce (mild, med kalvlöpe) och som piccante (skarp/kryddig, med getlöpe). Läs mer > Om ost, osttyper.
Provolone del Monaco är en filataost som sedan 2010 ursprungsskyddats av EU (läs mer > Italienska DOP-ostar). Den har anor från Neapel på 1700-talet, men produktionen flyttades längre söderut till Lattarihalvön när Neapel expanderade. "Monaco" troligtvis för att ostböndernas säckvävskappor liknande munksärkar (ita. monachi = munkar). Det är en halvfet ost tillverkad av opastöriserad komjölk. Form liknande en cantaloupemelon, vikt 2,5 -8 kg. Lagring minst 6 månader i 8-15°C. Sötaktig, med lätt kryddig smak.
Provolone Valpadana är en filataost som sedan 1993 ursprungsskyddats av EU (läs mer > Italienska DOP-ostar). Osten föddes i Podalen under andra hälften av 1800-talet inspirerad av osten från Neapelområdet och tillverkas numera i provinserna Lombardiet, Trentino, Veneto och Emilia‑Romagna som ligger i nordöstra Italien. Det är en halvfet och halvhård ost tillverkad av opastöriserad komjölk med varierande form och vaxad utsida.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01