Filataostar
          
  
          
            (filataost = stretchad färskost, buffelost, Oaxaca, Akkawi, Parenica)
          
  
  
    
    
            
              
                
                filata cheese = stretched-curd, pulled-curd cheese
              
             
    
    
            
              
                
                pâte filée fromage (filata) = fromage frais étiré
              
             
    
    
            
              
                
                pasta filata formaggio, filata, filatura = formaggio fresco allungato
              
             
    
    
            
              
                
                Knetkäse (filata) = gestreckter Frischkäse
              
             
    
    
            
              
                
                pasta hilada queso (filata) = queso fresco estirado
              
             
    
            
  
  
          
Filatoost (ita. pasta filata, filato = trådartad, filatura = stretchning) är färsk ostmassa skuren i bitar som skållas med varmt vatten/vassle (75-85°C), för att sedan knådas och sträckas tills den blir blank, slät och elastisk. Processen är lite olika för olika filataostar. Ostmassan formas sedan på olika sätt till bollar, cylindrar eller päronform. Filataost tillverkas vanligtvis av ko- eller buffelmjölk. De kan vara rökta och lagrade, ibland upp till 6 månader. Klassiska italienska filataostar är Mozzarella, Provolone och Caciocavallo (se respektive). Det finns sådan ost i flera andra länder. I Grekland finns Halloumi, i Israel tillverkas Akkawi och i Slovakien finns Parenica. I Mexico används en filataost benämnd Oaxaca till quesadillas (läs mer > Så tillagas tacos).
Buffelost är ost tillverkad av buffelmjölk (läs mer > Övrig mjölk), vanligen från vattenbuffel. Sådan ost tillverkas på samman sätt som ost gjord av komjölk. Buffelost är sällsynt förekommande, klassiskt är just filatoost av buffelmjölk såsom klassisk mozzarella (se dito). 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01