Racletteost

Racletteost

(Schweizisk kittost av komjölk)

Raclette är namn på klassisk rätt med denna ost (se > Raclette). Traditionellt smälts osten framför en öppen träkolsglöd, för att sedan successivt skrapas av. Läs mer > Raclette. Enligt sägnen sägs Wilhelm Tell i slutet av 1200-talet ha ätit "Bratchäs", vilket var dåtidens raclette, smält över öppen eld och avskalad på tallrik.
  • Osttyp: Halvmjuk kittost av komjölk.
  • Ursprung: Kantonen Valais, Schweiz.
  • Tillverkning:
  • Form: Vanligen rundplatt form, vikt 5,5-7,5 kg.
  • Användning: Används som smältost till raclette och annan mat.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Kittost.
  • Snittyta: Ljust mattgul. Rundpipig med ett begränsat antal små hål.
  • Konsistens: Halvmjuk.
  • Smak: Kryddig. Det finns olika varianter som är rökta, kryddade med vitt vin, peppar eller örter.
  • Lagring: 3 månader.
  • Fetthalt: Helfet, cirka 28%.
  • Förvaring:
  • Kommentar: Racletteost produceras numera även på annat håll som i de franska regionerna av Savoie och Franche-Comté, samt i Leelanau County i USA. Får man inte tag på racletteost är danska Svarta Sara (se > Sorte Sara) ett mer lättåtkomligt alternativ.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12